Брутално! В Китай доубиват блъснатите пешеходци

0

Абсурден факт привлече вниманието ми днес, в деня на Рождество Богородично! Всеки шофьор в Китай, ранил пешеходец на пътя се опитва да го доубие! Невероятно, но е факт, че в една от най-бързо развиващите се държави дори има поговорка за този нечовешки феномен:

„По-добре е да удариш, за да убиеш, отколкото да удариш и нараниш!“

Не са един или два видеоклиповете в социалните платформи, в които се вижда как китайски водачи карат върху жертвите, докато се уверят, че са наистина починали! Шок! Кадрите са от охранителни камери, които се разпространяват безпроблемно. Много хора са на мнение, че явлението „удари, за да убиеш“ идва от местните закони, с които се обезщетяват жертвите на ПТП.

Компенсацията в Китай за убийството на човек по време на катастрофа е сравнително ниска. Често глобите са между 30 хиляди и 50 хиляди долара. Щом сумата е погасена, целият пътен казус е смятан за приключен. Ето и сравнението, което предизвиква това съзнателно зверство по пътища и улици – издръжката на осакатен човек, който е оцелял при пътнотранспортно произшествие може да струва на извършителя… милиони долари.

Ето защо в Китай доубиването на блъснат пешеходец се извършва, тъй като това излиза доста по-икономично. И не само. Шофьорът очаква да се отърве от обвинение в убийство. Още преди камерите за видеонаблюдение да бъдат разпространени масово, е било много рядко да има доказателства, че водачът на автомобила е ударил два или повече пъти жертвата. Дори и днес, в ерата на високите технологии, когато смартфоните са максимално използвани шофьорите в Китай са уверени, че могат или да дадат подкуп, или да наемат защитник, който да ги отърве от  обвинението в убийство.

Доста често шофьорите в азиатската държава се измъкват, защото твърдят, че при смъртния случай са си помислили, че минават върху картонена кутия или чувал с боклук.

Едни от най-фрапиращите случаи са тези, при които първият удар не е увредил сериозно блъснатия човек, но дори и видял това, шофьорът пак минава с колата си през падналия, за да е сигурен, че повече няма да мръдне.

Почти във всеки подобен случай, въпреки доказателствата със снимки или видео, на които ясно се вижда как водачът удря жертвата си втори, а понякога трети, четвърти или пети път, шофьорите плащат една и съща или дори занижена компенсация и лежат „на топло“ по-малко, отколкото ако само са наранили пешеходеца.

И все пак не всички автори на подобни инциденти успяват да се измъкнат от сурово наказание. Част от шофьорите, убили пешеходеца по този мъчителен начин лежат в затвора над 10 години и дори биват осъждани на смърт.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg