Възрастта на бащата влияе на здравето на децата му

0

Учените са доказали, че възрастта на бащата към момента на зачеването, има връзка и се отразява на продължителността на живота на неговото дете. Оказва се, че колкото по-възрастен е мъжът, толкова по-слабо и по-болнаво е неговото потомство.

father and childУчени от Русия и Великобритания публикували своите констатации в научното списание „PLoS One“, в които се описва връзката между дължината на живота на едно дете, и възрастта на бащата. Оказва се, че всяка следваща година на всеки 20-годишен мъж, преди да направи зачеване на дете, увеличава риска от смърт на детето или децата с около 1%.

Учените базирали изводите си при провеждане на изследване на финландски православни книги, датиращи от периода 1688-1899 година. Установено било, че хората, чиито бащи, дядовци и прадядовци, са имали потомци преди навършване на своята 30-годишна възраст, са имали с около 13% по-добър шанс за оцеляване и достигане до зряла възраст.

father and child2Учените обясняват това с факта, че колкото е по-възрастен бащата, толкова повече в неговите клетките се срещат по-опасни мутации, които в последствие децата наследяват. В резултат на това се раждат бебета с по-слаба имунна система и имат по-малък шанс за здравословен и дълъг живот.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg