Възкръсването на човек е възможно, твърди невробиолог

0

Невробиологът Хана Кричлоу, която е в списъка на 100-те най-добри британски учени вярва, че потенциално съществува възможността за вечен живот „във вътрешността на машината”. По време на фестивала Hay Festival, проведен в Уелс, учената споделила за ново изобретение, а именно за шапки с електроди, които стимулират креативността. Тя говорила също и за човешкото съзнание, което твърдяла, че може да бъде записано на диск.

Hannah CritchlowСпоред известния британски невролог хората ще могат да живеят „в машината”, ако техният мозък  бъде заменен с компютърна програма, която ще може да реконструира 100-те трилиона  връзки между невроните. Човешкият мозък е изключително сложно устроен, но учените все по-добре разбират неговите отделни функции. Според Кричлоу това, което наричаме „АЗ”, се състои именно от тези 100 трилиона невронни връзки.

Човешкото съзнание, записано и съхранявано във външна памет, с течение на времето може да бъде записано отново в нов орган. Например да бъде записано в мозъка на клонирано човешко същество. За сега, това звучи като научна фантастика, роман, но учените не са толкова убедени, че това е просто някаква фантазия.

Кричлоу също така опровергала популярния мит, според който човек използва само 10% от капацитета на мозъка. Тя обяснила, че цялата машина работи непрекъснато, но има области в мозъка, които се включват само тогава, когато има нужда. Тя подчертала, че въпреки че мозъкът тежи само приблиблизително 1,5 кг, което е около 2% от телесното тегло, то той консумира 20% от цялата енергия.

izobretenie, stimulirashto creativnosttaНевробиологът потвърдил, че двете полукълба на мозъка са различни и че има някои доказателства, че левичарите са по-креативни. В този случай, популярното схващане се оказва вярно. В едно скорошно проучване се доказва, че творчеството може да бъде стимулирано отвън с помощта на специално устройство, което активира тази част на мозъка. За 80 долара можете дори да се сдобиете с изобретението, което всъщност представлява шапка, снабдена с електроди.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg