Дипломат №1 на Саудитска Арабия потвърди, че е възможен и военен вариант за отстраняване на Башар Асад

0

Саудитският дипломат №1 заяви, че има вариант за военно решение в Сирия, което ще доведе до свалянето на държавния глава Башар Асад, ако той не може да бъде отстранен чрез дипломатическо решение, което е за предпочитане, предаде Асошиейтед прес.

Пред малка група журналисти министърът на външните работи на Саудитска Арабия Адел ибн Ахмед ал Джубейр заяви още, че военният вариант би бил по-дълъг и по-разрушителен, но изборът е изцяло на Асад, от него зависи дали ще приеме политическо уреждане на конфликта, каквото бе договорено през 2012 г. в Женева. То предвиждаше Асад да предаде властта на преходно правителство.

Саудитският министър не пожела да отговори на въпроса какво са склонни да направят западните и арабските опоненти на режима на Асад, за да противодействат на засиленото руско присъствие в Сирия.

„Сега не говорим за това, но Свободната сирийска армия и силите на умерената опозиция се бият срещу сирийския президент и получават подкрепа от някои страни – подкрепа, която по думите му ще бъде засилена“,

заяви още Адел ибн Ахмед ал Джубейр.

По повод предложението на Русия за преговори за Сирия с участието и на Иран Ал Джубейр заяви, че Саудитска Арабия не е казала да не се преговаря с Иран, но добави, че Иран е „окупационна сила“ в Сирия и затова не може да бъде част от решението, докато не изтегли силите си оттам, както и бойците на Хизбула и на други шиитски милиции, които е изпратил в подкрепа на режима на Башар Асад.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg