Изтеглят от фронтовата линия в Източна Украйна оръжията с калибър под 100 мм

0

Представителите на Украйна, Русия и на ОССЕ постигнаха снощи в Минск дългоочакваното споразумение за изтегляне от фронтовата линия в Източна Украйна на оръжията с калибър под 100 милиметра. Това стана три дни преди насрочената за петък в Париж среща на лидерите от т.нар нормандска група, в която влизат Русия, Украйна, Германия и Франция. Надеждите са, че на нея ще бъде постигнат напредък за политическо уреждане на украинския конфликт.

Изтеглянето на оръжията ще протече за 41 дни, на два етапа – от 15 и 24 дни. Представителят на ОССЕ Мартин Сайдик каза след срещата на Контактната група, че процесът ще започне след два дни, ако се спазва режимът на спиране на огъня, тоест на 2 октомври, предаде ТАСС.

Очаква се ръководителите на двете сепаратистки области да подпишат до четвъртък съгласувания документ . Той предвижда изтегляне на 15 километра от разделителната линия на танкове, миномети и оръдия с калибър под 100 мм.

Оръжията с по-голям калибър – над 100 мм, вече бяха изтеглени в изпълнение на споразуменията, договорени в Минск през февруари. През последните седмици насилието в Украйна достигна най-ниската си точка от подписването на примирието.

Сред нерешените въпроси остава обаче произвеждането на местни избори в сепаратистките райони. Те би трябвало да се състоят заедно с местните избори в останалата част на Украйна, които са на 25 октомври, но Киев каза, че засега не могат да бъдат произведени заради липсата на сигурност в тези райони. Сепаратистите обаче заявиха, че ще организират избори – в т.нар. Донецка народна република те са обявени за 18 октомври, а в „Луганската народна република“ – за 1 ноември. Президентът на Украйна Петро Порошенко каза, че те може да имат разрушителни последици за процеса на деескалация на напрежението и че Киев няма да признае резултатите.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg