Доналд Тръмп подкрепя усилията на Русия за борба с Ислямска държава

0

Водещият кандидат за президентската номинация на Републиканската партия в САЩ Доналд Тръмп заяви в интервю днес, че подкрепя руските усилия за борба с „Ислямска държава“ в Близкия изток, включително в Сирия, предаде Ройтерс.

На въпрос дали подкрепя страни като Русия, които поддържат сирийския президент Башар Асад, или тези, които виждат в него причината за сегашната криза в Сирия, Тръмп заяви в предаването на Ен Би Си „Днес“:

„Аз подкрепям групата, която казва, че ако Русия иска да отиде и да се бие с Ислямска държава, трябва да им се позволи, вместо да се казва: Ние ревнуваме, не искаме да правите това“.

Тръмп, който води в социологическите проучвания сред кандидатите на Републиканската партия за изборите за Белия дом през 2016 г., заяви, че САЩ трябва да подкрепят тези, които искат да унищожат групировката.

Попитан дали Асад е причината за бедите на Сирия, Тръмп каза, че не е ясно, и попита кой ще го замени, ако той бъде свален от власт.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама обеща, че за разгрома на групировката „Ислямска държава“.

 „Ще бъдат използвани всички средства – военни, разузнавателни и икономически. Екстремистката организация е пуснала дълбоки корени в Сирия и Ирак, тя е издръжлива и продължава да завладява нови територии“, призна Обама. 

Той бе домакин вчера на среща на високо равнище в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН, посветена на борбата с тероризма, най-вече в Сирия. Обама предупреди, че за да бъдат разгромени джихадистите, ще е необходимо време.

Ислямска държава, Барак Обама, ООН

Барак Обама

„Това не е лесна задача, но аз съм оптимист и вярвам, че жестоката групировка ще бъде победена, понеже тя няма какво да предложи освен страдания и смърт. Това е дългосрочна кампания – не само срещу тази конкретна мрежа, но и срещу нейната идеология“,

заяви президентът на САЩ.

За да бъдат победени джихадистите в Сирия, страната трябва да има нов президент, заяви американският президент, предаде Франс прес. Иракският президент поиска на срещата страната му да получи още помощ в битката с Ислямска държава.

На форума бе съобщено, че към международната антиджихадистка коалиция се присъединяват още три страни – Нигерия, Тунис и Малайзия. Русия бойкотира срещата, отбеляза АФП, като се позова на постоянния й представител в световната организация Виталий Чуркин.

Ислямска държава, Виталий Чуркин, ООН

Виталий Чуркин

„Идеята на САЩ за антитерористична среща на върха подкопава усилията на ООН в тази област,

заяви Чуркин, цитиран от ТАСС. По-късно бе съобщено, че на днешното заседание на Съвета за сигурност, посветено на проблемите на тероризма, Русия ще предложи свой проект за резолюция по проблема.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg