Адвокатът-водолаз и спиращият дъха подводен свят

0

Акули, моруни и други хищници от океани и морета ще оживеят по време на изложба с уникални подводни снимки в София. Експозицията отваря врати от 1 октомври във Фото Синтезис Арт Център. Удивителните кадри са заснети от адвокат Стефан Кючуков, чието хоби е подводното гмуркане. Невероятно красивите и труднодостъпни места са край бреговете на далечно Мексико, както и от вулканичния остров Рока Партида, по-известен сред водолазите като кръстопътна магистрала на акулите. Освен адвокат по търговско право, Стефан Кючуков е и сертифициран пещерен и технически водолаз. Какво е предизвикателството пред един юрист да запечатва с обектива си страшните подводни повелители? Вижте в интервюто, което авантюристът даде пред Костадин Филипов за читателите на delo.bg ден преди откриването на изложбата.

изложба, фотографии, снимки, Стефан Кючуков

Сефан Кючуков

Адвокат Кючуков, откога е страстта Ви по подводните снимки?

– Водолаз съм от 2001 година. Гмуркам се вече 14 години. Преди 5 години, след като бях понаправил поредица гмуркания и бях обиколил красиви места изведнъж взе да ми става малко скучно под водата. Т.е. рутината на гмуркането ме връхлетя, в смисъл, че вече не ми беше нужно заниманието, което човек с малко опит отделя на това как се държи под водата и какво прави и започнаха да ме „сърбят ръцете“ да правя нещо по-различно. То беше съчетано с това, че имах някакво неустоимо желание да споделям нещата, които виждам. Първо започнах с един малък апарат, т.нар. „сапунерки“, т.е. апарат, който не е огледално рефлексен, т.нар. SLR апарати, а е с фиксиран обектив, без огледало, снима върху матрицата. Той ми даде едни първи, окуражаващи резултати, много бързо стигнах лимитът и поисках да правя по-хубави неща. Купих си сериозен фотоапарат, Canon – 5, с кутия за подводно снимане. Заедно с тях и книгата на един известен британски подводен фотограф – Мартин Едж, който стана и мой учител в професионалната подводна фотография. Свързах се с него и направих двудневен курс в Англия. По негово предложение обучението направихме във воден басейн в родния му град, край южното крайбрежие на Англия. Мартин прегледа портфолиото ми, след което ми връчи една кофа, която да използвам под водата като постамент и пластмасови фигурки на рибки и животни от джунглата. Погледна ме и ми каза:

„Сега ще направиш най-хубавите подводни фотографии в живота си!“

Аз го изгледах учудено, защото бях снимал доста красиви неща и изведнъж – някакви пластмасови фигурки. В следващия момент той поясни какво има предвид. Преглеждайки моите снимки, той веднага беше преценил, че снимам от абсолютно погрешен ъгъл.

изложба, фотографии, снимки, Стефан Кючуков

Рецептата за добрата подводна фотография започва с ъгъл, от който човек снима морските обитатели. Снима се отдолу нагоре и винаги търсиш контакт с очите на съответната животинка, някакъв поглед да се улови, за да може снимката да има контакт, с този, който я гледа. В този смисъл аз тогава се научих да правя на-хубавите си снимки, макар и на пластмасови фигурки и от там нататък то стана една огромна страст. Приятелите ми водолази се смеят, че те не ме знаят как изглеждам под водата без фотоапарат, а аз без него не влизам под водата. Започна да се получава. Приятелите ми, с които обикаляме по красиви кътчета на света и се гмуркаме ме окуражават от години. Но аз до този момент не събирах самочувствието и енергията да направя изложба. Събирам снимките на един сървър, трупам ги там. Като се върнем от някъде ги раздавам на приятели да ги гледат и с това приключваха нещата. Докато напоследък „ръчкането“ стана непоносимо от същите ми приятели-водолази, както и от съпругата и дъщеря ми и така стигнах до тази изложба.

Кои са местата на планетата, където са заснети от обектива Ви най-хубавите подводни снимки?

– Индонезия е №1 дестинацията! Като цяло Индийският океан е най-доброто място за макрофотографията, тъй като там богатството на подводната фауна е най-голямо и има видове, които тук са непознати. Тук имам предвид Червено море като най-близката добра дестинация. Засега най-хубавите ми места за Раджан Пад, Индонезия и остров Комодо, известен заради комодския варан с токсична слюнка, който живее там.

изложба, фотографии, снимки, Стефан Кючуков

Фотографиите, които могат да се видят на изложбата само от тези места ли са или има и други локации?

– Освен Раджан Пад, Комодо и Червено море има и от Тихия океан, от една спираща дъха екосистема, западно от Мексико – Равила Хикедо – малко подобие на Галапагос. Там има голямо разнообразие от хищници и бозайници – китове, делфини, акули… Има снимки от Палао и от Микронезия, които са от обратната страна на Тихия океан, северно от Папуа Нова Гвинея.

Имате ли подводна снимка, която възприемате като Ваша визитка?

– Нямам такава снимка, всички са ми любими. Не съм имал повод, по който една снимка да изпъкне над всички останали. Има една, която е от април тази година от Червено море, станала и заглавна на изложбата ми. Правена е в Елфинстън Риф, Червено море.

изложба, фотографии, снимки, Стефан Кючуков

Моруната, делфините и акулите са от Равила Хикедо, край Мексико, но последните три не присъстват в изложбата, което е бонус за читателите на delo.bg!

изложба, фотографии, снимки, Стефан Кючуков

Къде е следващото Ви пътешествие за лов за нови подводни кадри?

– Следващото ми пътуване е в подводните пещери на Юкатан в Мексико, т.нар. „сенотес“, които на повърхността изглеждат като езерца, но малцина знаят, че това е нещо като върха на айсберга. Тази цяла зона, те са стотици хиляди квадратни километри, под земята е най-голямата подводна пещерна система. Тя е възникнала като сухоземна и след края на ледената епоха внезапно се наводнява. Т.е. имаме пещери, които сме свикнали да виждаме на сушата със сталактити, сталагмити, сталактони и т.н. и в един момент цялото това нещо го залива водата и го консервира, остава така завинаги. Пещерното гмуркане е една от последните ми водолазни страсти. През декември отивам във фиордите на Норвегия. Там ще се опитам да снимам косатки, които унищожават херинга. Има една идея да повторим с моите приятели водолази остров Комодо през лятото на следващата година, но със сигурност през октомври 2016 г. сме на Галапагос.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg