Успешен брак с гласов тест

0

Учени от САЩ разработили компютърен алгоритъм, който чрез гласов анализ е в състояние да предскаже успеха на семейните отношения и шансовете за успешен брак. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списание „Proceedings of Interspeech“.

Създаденият от изследователите алгоритъм позволява с точност от 79% да бъде прогнозиран успехът и неуспехът в изграждането и развитието на семейните отношения, като се анализират характеристиките на звука на гласовете на партньорите. По-специално, алгоритъмът оценява тежестта и честотата на речта на съпрузите.

semejno shtastie

В своята работа, изследователите записали разговорите на над 100 двойки, които в продължение на две години присъствали на терапевтични сесии с цел подобряване и поддържане на техните взаимоотношения. След този период, специалистите в продължение на пет години наблюдавали развитието на отношенията в тези семейства. Терапевтите, които разговаряли с двойките, били в състояние да дадат правилна прогноза за развитието на отношенията във връзките с точност чак до 79% от случаите. Учените възнамеряват да използват разработения софтуера за разпознаване на гласовата съвместимост в сесиите на семейната терапия.

Авторите на проучването са подкрепени от Националната научна фондация. Основната цел на целия проект е да се защити семейството и да се предотврати възникването на проблеми между партньорите. В бъдеще учените планират да разследват движението на телата на съпрузите и да анализират думите, които те изговарят при тези движения. Така че езикът на тялото, в съвкупност и с езика на речта, не само ще бъдат напълно разгадани, но и ще бъдат използвани съвместно за постигане на семейното щастие.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg