Животът на Земята е възникнал с 300 милиона години по-рано, отколкото се смяташе досега

0

Животът на нашата планета, Земята, се е зародил с 300 милиона години по-рано, отколкото се смяташе досега. Това означава, че планетата ни е на 4,1 милиарда години, показват данните от проучване, поместени в новия брой на списанието „Протоколи на Американската академия на науките“. От какво учените съдят за „новата“ възраст на Земята?

Специалисти от Калифорнийския и Станфордския университет са направили изследване на скали от възвишенията Джак Хилс в западната част на Австралия.

Учените открили микрофосили в графитени зрънца, уловени в древен циркониев кристал. Материали в графита са обогатени с въглеродни изотопи, които се свързват обикновено с форми на живот.

Живот на Земята има от 4,1 млрд. години

проф. Марк Харисън

„Само преди 20 години това твърдение щеше да звучи напълно еретично – намиране на доказателства за живота преди 3,8 милиарда години щеше да е шокиращо“,

твърди Марк Харисън, един от съавторите на изследването и професор по геохимия.

„Животът на Земята може да са започнали почти мигновено. С подходящите съставки, животът изглежда се е образувал много бързо“,

категоричен е Харисън.

Изследователите проучили повече от 10 000 циркония, първоначално образувани от магма в Западна Австралия. Циркониите са тежки, трайни минерали, структурата на някои от които са съвсем близки до тази на диамантите. Циркониите улавят и запазят своята непосредствена среда, което означава, че може да служат и като капсули на времето.

Учените идентифицирали в 656 циркония тъмни петънца. Анализирани били 79 от тях със специална 3D спектроскопска техника, която показва молекулна и химичната структура на древните микроорганизми. В един от тези 79 циркония на две места бил открит графит – чист въглерод! Въглеродът, съдържащ се в цирконий има характерен подпис – специфичното съотношение на въглерод-12 към въглерод-13 показва наличието на живот чрез фотосинтеза.

На Земята, първите прости живи организми са се образували бързо, но е отнело милиони години, за да се развие способността им да фотосинтезират. Учудващо за учените било, че самата находката се е запазила в циркониевия кристал с изключителна чистота, незамърсена от последвали геоложки процеси. Изследователите твърдят, че именно тя е безспорното свидетелство за зараждането преди 4,1 милиарда години на живот на Земята, което е изключително скоро след формирането на планетата преди 4,6 милиарда години.

До този момент специалистите твърдяха, че историята на земния живот е стартирала преди 3,8 милиарда години с едноклетъчните организми. Предполага се, че едва преди 200 000 години са се появили първите хора на планетата.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg