Озоновата дупка над Антарктида пак се разширява

0

„Озоновата дупка се връща към рекорда си по площ от преди 9 години“,

заяви Софи Годен-Бекман, експерт от Френския национален център за научни изследвания, докато представяше своя доклад за еволюцията на атмосферния озон над Антарктида пред Френската академия на науките.

„На този етап само наблюдаваме феномена. Засега нямаме анализ, който да даде повече яснота защо озоновата дупка тази година е с по-големи размери“,

допълни Мари-Лиз Шанен, колега на Годен-Бекман и допълни:

„Свидетели сме на доста специфичен метеорологичен проблем за 2015 г., но за щастие ситуацията не буди тревога.“

Озоновата дупка

Озоновата дупка е един от често срещаните сезонни феномени в южното полукълбо. Над Антарктида всяка пролет изчезва количеството озон, което е на височина от 15 км до 20 км над Земята. С близо 60 на сто е изтънял озоновият слой тази година. И докато през 80-те размерът му растеше редовно, десетилетие по-късно озоновата дупка остана стабилна – с повърхност от 20-25 млн. кв. км. От началото на новото хилядолетие тя варира и достигна пик от 27 милиона кв.км през 2006 година.

 

Озоновата дупка

Земята е защитена от ултравиолетовите лъчи чрез озоновия слой, а изтъняването му в зората на 80-те години на миналия век, породено от човешката дейност предизвика безпокойство заради лавината от здравни последствия за човечеството. Цифрите от проучване на ООН от септември 2014 г., показаха недвусмислено, че озоновият слой ще се възстанови заради предприетите от международната общност мерки срещу хлорофлуоровъглеродите. ООН твърди, че озоновият слой до средата на този век би трябвало да  върне нивото си от 80-те години в Арктика и в средните географски ширини, а след това и в Антарктида. За Френската академия на науките очакваното възстановяване на нивото от 80-те ще настъпи след 2060 година.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg