Екстремисти на Ал Кайда са убити при въздушен удар с дрон

0

3-ма екстремисти от Ал Кайда в Йемен са станали жертва при американски обстрел с безмоторен самолет, предаде агенция Ройтерс като се позова на информация от местни служители. Атаката е станала в източната провинция на Йемен – Мариб.

Това е първи удар с безпилотен летателен апарат, след като оставка, заедно с кабинета си подаде йеменският президент Абд Рабу Мансур Хади. Той е отявлен привърженик и краен застъпник на мерките, които САЩ предприемат в борбата с тероризма в арабския регион.

С въздушната атака дебело се подчертава, че американската кампания срещу базите на Ал Кайда на Арабския полуостров не е спряла, а напротив – продължава с пълна сила, въпреки
слизането от власт на Хади и нарастващия властови вакуум в йеменската столица Сана, съобщава още Ройтерс.

Американски служители от сферата на сигурността още в петък заявиха, че разпадът на подкрепяното от Вашингтон правителство в Йемен е блокирало кампанията на Съединените щати в борбата със световния тероризъм с нанасяне на тежък удар на усилията на Америка срещу едно от най-мащабните по сила крила на Ал Кайда.

Ал Кайда на Арабския полуостров стана организацията, която пое отговорността за кървавата баня в Париж на 7 януари. Американски служители се съмняват, че Ал Кайда ще си стъпи отново на крака заради моментния властови вакуум в Йемен.

Държавният глава на САЩ Барак Обама подкрепи в неделя стратегията на нападения срещу представители на Ал Кайда в Йемен с дронове. Обама посочи, че другата възможност е да бъдат разположени американски военни, което, по думите му, е вариант, който е неприложим.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg