Цивилизацията ни може да загине заради мощно изригване на вулкан

0

Съществува вероятност през ХХI век, да има мощно изригване на вулкан, което да е подобно на това на известния Тамбора от началото на ХIХ век. Вероятността за това събитие е 5 – 10 %, но ако се случи, то ще има катастрофални последици за нашата цивилизация. Това твърдят в свой доклад, предназначен за Европейския научен фонд, няколко геолози от Европа.

Цивилизацията ни може да загине заради мощно изригване на вулканМного от палеонтолозите в нашето съвремие смятат, че именно вулканите и техните мощни изригвания, са изиграли ключова роля при случаите на масово загиване на животни и растения. Примерите в тази посока са много – при голямото Пермско измиране са унищожени около 96 % от всички животински видове в океана. Причина за него е изхвърляне на магма в Сибир. Преди около 73 000 години изригва вулкана Тоба в Суматра. И макар това изригване да не е от най-мощните, то едва не заличава човечеството. Фактите говорят, че откакто съществува човешката цивилизация, са станали 7 големи вулканични изригвания. Едното от тях е  през 1815 година на Тамбора. Освен, че причинява смъртта на 71 000 души, това мощно изригване води и до много други катастрофални резултати – застудяване на климата, поредица от години без реколта, глад и мизерия в много държави на територията на цялата Земя.

Цивилизацията ни може да загине заради мощно изригване на вулканЗаради всички тези събития от миналото, днес някои геолози и специалисти – вулканолози, правят опити за да разберат какви последствия би имало едно подобно изригване за нашето човечество днес. При техните изчисления е било отчетено и голямото нарастване – със седем пъти, на населението на Земята, което е регистрирано от ХIХ век до нашето съвремие. Резултатите от тези изчисления показали, че всъщност има доста големи шансове да се случи подобно изригване – от 5 до 10 %. Както при случая с Тамбора, последиците за човечеството ще бъдат наистина катастрофални. Основната причина е, че въпреки голямото развитие на науката и технологиите, на Земята не сме създали сериозна система за наблюдение на състоянието на вулканите в света, каквато има за сеизмичната активност и земетресенията.

Цивилизацията ни може да загине заради мощно изригване на вулканЗвучи наистина страшно, но ако такова изригване на вулкан се случи, щетите, които ще понесе нашата цивилизация ще бъдат в размер на няколко милиарда долара годишно. И тук става дума само за огромните човешки жертви. Това, което ще бъде нанесено като щети върху икономиката и промишлеността, ще бъде много пъти повече. Заради всички тези опасения, геолозите в света са отправили призив към правителствата на всички страни да обединят своите усилия и да направят глобална система, която да бъде предназначена за мониторинг на състоянието на вулканите. Чрез нея, освен, че ще има по-точна и навременна информация затова какво се случва с тях, ще може да бъдат  намалени човешките жертви, както и икономическите загуби.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg