Откриха вода на Марс!

0

Досега учените бяха убедени, че климатът на планетата Марс е твърде студен, а повърхността е прекалено стерилна, за да е възможно водата да бъде в течно състояние. Само се подозираше, че под повърхността на Марс се крият значителни залежи от лед – до сега. Марсоходът Curiosity Rover откри под повърхността Червената планета вода!

„Досега бяхме убедени, че под повърхността на планетата водата може да съществува само в твърдо състояние. Сега, за първи път имаме доказателство, което категорично потвърждава, че има вода в течно състояние. „- казва професор Андрю Коутс от Спейс Сайънс Лаборатори в Мълард.

Последните проучвания показват, че почвата на Марс е много влажна от съдържащ се в нея солен разтвор. Високото съдържание на сол и калций може да е причината за силно понижената точка на замръзване на течностите. За такива смеси прагът на замръзване се понижава до -70 ° С Измерванията, извършени в кратера Гейл сочат, че температурата и влажността през студените нощи (до изгрева на слънцето), е достатъчно, за да може да има влага в почвата.

Въпреки че течната вода е една от основните предпоставки за възникването на живот, повърхността на Марс е една враждебна среда поради различни причини. За съжаление  откриването на вода не променя нищо в това, че е възможно наличие на живот на Марс. Учените продължават да твърдят, че е имало живот на Марс преди около един милиард години, но (по причини, неизвестни за нас) е изчезнал. Въпреки че на Земята има организми, които са в състояние да живеят в силно солена среда, то на Марс ниската температура и високите  нива на радиация не позволяват възникването на живот.

mars_earthВ магнитното поле на Земята предпазва планетата ни, която „придържа” към нея атмосферата й. Нейният най-горен слой ефективно ни предпазва от вредните космически лъчения (излъчвани и от Слънцето, между другото). Учените казват, че магнитното поле на Червената планета е имало подобно поле, което е изчезнало преди около четири милиарда години. Към днешна дата, радиацията е достигнала най-малко на един метър под повърхността на Марс. Нейната интензивност ще убие дори и най-устойчивите познати живи организми познати.

Температурата на повърхността на Червената планета е около 20 градуса по Целзий, измерени по обед на екватора. Докато в същото време температурата на полюсите е около -153  градуса по Целзий. Наличието на сол е била открита през 2008 г., обаче, учените не са сигурни дали планетата има подходящи условия, така че тя може да бъде под формата на течен разтвор на натриев хлорид. За съжаление, да се открие капка течна вода под повърхността на Марс е с шанс в малки количества. Наблюдението на Марс също така показва, че на повърхността има ясни признаци за речни корита.

Curiosity Rover се приземи на повърхността на Червената планета през 2012 година. Установява се на дъното на кратера Гейл. Диаметърът му е 154 km, а в средата му е планината Аелис Мон, която се издига на около 5000 метра над кратера. Въпреки че учените не са успели да намерят доказателства за живот на Марс, смятат откритието на течната вода за огромен успех.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg