Решението на задачата подлудила интернет

0

И така, какво е решението на задачата от вчерашната статия? Отговорът е 16 юли. Познахте ли? Поздравления! Добра работа! Не познахте? Не се притеснявайте – не сте само вие! Така че нека да видим как може да се стигне до верния отговор.

Ще се опитам да обясня решението възможно най-просто. Алберт знае месеца, а Бернард знае рождения ден на Черил. Следващата стъпка е изявлението на Алберт (който знае месеца на раждане), и който ни уверява, че той не знае отговора, но е сигурен, че и Бернард не го знае. От това можем да заключим, че със сигурност това не са месеците, в които има уникални дни (тоест 18 и 19).

Повечето хора не разбират точно тази точка. Защо май и юни? Нали в тях има и други не-уникални дни. Отговорът е много прост. Ето, Алберт, който знае рождения месец на Черил, е сигурен, че Бернард, който знае деня, не знае правилния отговор. Сигурен в твърдението може да го прави само фактът, че това не е нито един от месеците с уникална дата (т.е. май и юни). Нещо, в което Алберт е уверен, понеже Черил му е доверила месеца на рождения си ден. Надявам се, че е разбираемо.

Така че ни остават само пет възможни отговора 14 Юли, 16 Юли, 14 Август, 15 Август, 17 Август. В този момент, Бернард, който знае рождения ден, ни информира, че вече знае верния отговор. Това е възможно само в момента, в който денят, който знае Бернар, не е 14 число. Тъй като все още имаме две 14 дати, и ако това беше една от тях, то Бернар все още нямаше да е сигурен в отговора.

Така че все още имаме само три възможни отговора: 16 Юли, 15 Август, 17 Август. Сега, когато Алберт, който знае месеца на раждане, ни информира, че вече е отгатнал кога е рожденият ден на Черил. От това можем да заключим, че не е възможно това да бъде през Август. Логиката следва предишната точка. Ако това беше Август, той Алоберт също нямаше да бъде сигурен в отговора, защото щеше да има два избора. Въпреки това, той е сигурен в отговора на загадката, така че рожденият ден на Черил е точно на 16 Юли.

Леснотия, нали?

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg