Тръгна Coradia iLint – първият в света водороден пътнически влак

0

Първият в целия свят изцяло екологичен пътнически влак вече се движи по релсите на Германия. Тренът е уникално тих, а неговото задвижване е изцяло с водород, което означава, че е щадящ природата, тъй като не отделя никакви вредни емисии.

Разработката Coradia iLint е дело на френската корпорация Alstom. Влакът е екологична алтернатива на досегашните над четири хиляди мотриси на дизел, които превозват пътници надлъж и нашир във федералната република.

първият хидро влак в света

Първата поръчка вече е направена от провинция Долна Саксония. Тя е заявила 14 от новите влакове. Очакванията са в съвсем близко бъдеще целия жп парк в Германия да бъде заменен с този тип мотриси. Норвегия и съседните на Германия Дания и Холандия също са проявили интерес към влаковете, които щадят природата.

Тестовете на железните машини ще продължат до края на тази година. Очаква се в края на 2017 г. да бъдат въведени окончателно в експлоатация. По този начин те ще станат първите водородни влакове, превозващи пътници на дълги разстояния.

първият хидро влак в света

Вестник „Die Welt“ пише, че Coradia iLint се придвижва с помощта на големи литиево-йонни батерии. Те са захранват от гигантски водороден резервоар, помещаващ се на покрива на влака. Всекидневно един влак може да измине почти 800 км със скорост до 140 км/ч.

„Ние сме изключително горди да обявим този пробив в областта на екологично чистия влаков транспорт. Този технологичен пробив показва нашата способност да работим в тесни връзки и в сътрудничество с клиентите ни и да разработим влака само за две години“ –

отбеляза Анри Пупар-Лафарж, който е изпълнителен директор на Alstom.

първият хидро влак в света

Водородът се изгаря с кислород при водородните мощности. Така се освобождава колосално количество енергия. Единственият отпадъчен продукт е вода. NASA използва втечнен водород за задвижването на ракетите си още от началото на 70-те години на миналия век. Гъстият облак, който излиза при излитането на совалките на американската космическа агенция, не е дим, а именно пара.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

автобусът на бъдещето - Transit Elevated BusАвтобусът на бъдещето – микс от влак и подвижен мост (видео)

 

влак-стрела, скоростРекорд! Влак-стрела разви 590 км/ч (видео)

 

hyperloopОт Будапеща до Виена за 20 минути с влак

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg