„Хъбъл“ засне усмихнато космическо лице

0

Хъбъл засне усмихнато лицеКосмическа усмивка? Не е нещо фантастично, а напълно реално. Оказва се, че освен нас – хората, Вселената също се усмихва по свой уникален начин, при това твърде много наподобяващ усмихнатите емотикони, които използваме за общуване в интернет.

Ако вече се чудите за какво точно става въпрос – ето и отговора: Усмихнато изображение, наподобяващо лице от емотикон е било заснето в космоса от телескопа „Хъбъл„. Орбитиращият телескоп „Хъбъл“ е общ проект на НАСА и Европейската космическа агенция. Той обикаля около Земята вече повече от 20 години, като през това време прави множество и наистина уникални изображения на незнайни за нас светове, които се намират на милиарди светлинни години от нашата планета Земя.

Хъбъл засне усмихнато лицеТази снимка, запечатала усмихнатото космическо лице, е била открита от Джуди Шмид. Това се случило докато тя ровела сред хилядите изображения, които са достъпни в базата данни, предоставени от телескопа. Снимката наистина е откритие и затова тя съвсем логично е предоставена веднага за участие в конкурса „Скритите съкровища на „Хъбъл“.

Сигурно сте любопитни да разберете какво всъщност стои зад това усмихнато космическо лице, или смайли, както е наречено още. Учените обясняват, че това е масивен галактически куп, който е известен като SDSS J1038+4849. Двете жълти очи на усмихнатото лице всъщност представляват две отдалечени галактики. Неговият нос е звезда, а разтапящата усмивка е ефектния резултат от силна гравитационна леща, обясняват специалистите.

Хъбъл засне усмихнато лицеИ ако досега не сте чували за галактични/галактически купове, трябва да знаете, че те са много масивни, поради което изкривяват пространството и времето. Освен това, те могат да функционират и като космически лещи, които изкривяват и увеличават светлината зад тях.

Любопитна подробност е, че всъщност смайлито е с гигантски размер, тъй като неговият нос и очите му, са на около 4.5 милиарда светлинни години разстояние. Структурата, която наподобява пръстен и очертава космическото лице, е наречена „пръстен на Айнщайн„. Тя носи името на един от най-прочутите учени – Алберт Айнщайн. Неговата теория на относителността е толкова революционна, че обяснява дори такива загадки като това космическо смайли.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg