„Умни” телевизори могат да подслушват

0

Любителите на съвременните телевизори, които са последно чудо на техниката, може би ще бъдат изненадани от неограничените им възможности, които обаче биха могли и несъзнателно да им навредят по някакъв начин. Става дума всъщност за така наречените „умни” телевизори. От технологичния гигант Samsung излязоха с предупреждение към собствениците на подобни технологии, да не обсъждат лична и поверителна информация пред тях.

телевизориВсъщност, става въпрос за телевизионните приемници, които могат да бъдат контролирани от техните собственици чрез гласови команди. Това, което уточняват от компанията е, че тези телевизори имат способността да „чуят” всичко, което се коментира в тяхно присъствие. Съвсем логично е чутото, след това да може да бъде споделено със Samsung или с някой друг.

Веднага след като бе разпространено това съобщение от страна на компанията, някои организации занимаващи се със защита на поверителността оприличиха тази технология на телеекраните, описани в книгата “1984” на Джордж Оруел.

Предупреждението на Samsung стана обект на обществено внимание, след публикация в онлайн изданието Daily Beast. В нея са поместени извадки от политиката за поверителност на технологичния гигант по отношение на произвежданите от него “умни” телевизори. Именно в тези извадки се обяснява, че всъщност телевизорите активно слушат хората, намиращи се в стаята с цел да засекат команда, която е адресирана до тях.

телевизориСлед като тази информация получи широк обществен отзвук, от Samsung обясниха, именно заради стремежа за прозрачност, че в инструкциите е публикувано въпросното предупреждение. От компанията подчертаха също, че се отнасят изключително сериозно към поверителността, касаеща всеки потребител.

От Samsung разясниха още, че когато се използва гласово разпознаване, данните се изпращат до трета страна, която извършва търсене и доставяне на поисканото с командата съдържание. Важно уточнение е, че получените гласови данни не се съхраняват, а освен това потребителите лесно могат да разберат кога е включена звуковата активация, тъй като на екрана на телевизора се появява съответната икона.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg