Частици на живот в космоса! (видео)

0

За първи път учените успяха да потвърдят това, което подозират от дълго време: има наличие на сложни органични молекули, които се намират в облак от прах около млада звезда, от които се формират планетите. Това е едно отлично доказателство за факта, че някои планети се зараждат в пакет с основните градивни елементи на живота. Наблюденията са направени от радио интерферометъра наричен Atacama Large Millimeter/ submillimeter Array (ALMA), който се намира в Чили.

mwc480Обектът на наблюдение е звезда, наречена MWC 480, която се намира на около 455 светлинни години от Земята. В диска, който се намира около звездата, са открити големи количества метилов цианид и циановодород. Облакът, от който се формирали слънцето и планетите от системата, бил много богат на водни молекули и сложни органични съединения. Сега, най-накрая, учените имат ясни доказателства, че този тип компоненти също така съществуват и на други места в космоса.
Наблюдаваната концентрация на няколкото компонента (0.01%) е много подобна на концентрацията, която се забелязва на кометите в слънчевата система. За съжаление, звездата MWC 480 не е близнак на нашето слънце. Масата на звездата представлява 180% от масата на нашето слънце. Самият протопланетарен диск представлява хиляда процента от необходимата маса за образуване на система, подобна на нашата. Облакът, също така, е около три пъти по-горещ. За съжаление, външната част на диска, която опасва звездата MWC 480, е твърде студена, за да се създадат някога подходящи условия за възникване на живот – и вероятно това няма да се промени с течение на времето. Но все пак това е чудесна новина. Защото за пореден път получаваме доказателства, че нашата слънчева система не е толкова уникална, колкото смятат някои.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg