Танжу Ахмед окоси ВЕЛИКДЕН в двора на църква

0

Танжу АхмедСамо преди година Танжу Ахмед, служител в сектор Озеленяване на ПЕШО ГРУП ЕООД стана известен с това, че окоси склон около пътя към село Бъзън под формата на думата ОСТАВКА. Тогава по този начин симпатизантът на НДСВ призова правителството на тройната коалиция с премиер Пламен Орешарски да си ходи. В навечерието на Великден 2015 г. Танжу се свърза с delo.bg и ни изпрати снимка, на която е окосил тревата покрай местната църква в русенското село под формата на думата ВЕЛИКДЕН. И докато за първия тревопис той беше заплашен с глоба от 50 лева, ако не доокоси участъка край Бъзън, то за днешния си зелен шедьовър Танжу Ахмед не би трябвало да очаква санкция. Защо го прави, защо смени НДСВ с ГЕРБ, има ли амбиции за кметското място в Бъзън и защо иска бесило в центъра на селото?

delo.bg: Танжу, как и кога реши да окосиш тревата покрай църквата в селото ти под формата на думата ВЕЛИКДЕН?

Танжу Ахмеджител на с. Бъзън, Русенско: Спонтанно, следобед ми дойде на ума да изпиша ВЕЛИКДЕН. Самата инициатива да окося двора около местната църква я предприех напълно сам, защото знам че в нощта срещу неделя християните обикалят църквата, имат такъв ритуал и реших да го направя, за да не газят високата трева. Като местен жител отидох по-рано и успях да окося предната част, около самата църква и от там вече ми хрумна идеята за надписа. Видях един лек склон и реших да ги поздравя по един мой начин с надписа ВЕЛИКДЕН. Толкоз много спонтанно и простичко стана за мен.

delo.bg: Някои хора ще те обвинят, че агитираш отново, миналата година написа ОСТАВКА край селото, сега ВЕЛИКДЕН…

ТА: Няма никаква връзка, първото беше призив, а това вече е пожелание. Голяма разлика има! Това вече е от сърце направено.

delo.bg: Какво стана с казуса с окосената ОСТАВКА миналата година, плати ли си глобата от 50 лева?

ТА: Не се стигна до глоба, нито до някакви проблеми след това. Всичко се успокои и уталожи. Много шум за нищо, но пък плюсът беше, че много хора се отзоваха, свързаха се с мен и поискаха да платят от техния джоб глобата от 50 лева. Хора от чужбина даже ми се обаждаха да пращат парите, но аз отказвах, защото не е имало глоба.

Танжу Ахмед

Танжу Ахмед написа ОСТАВКА през юни 2014 г. сн.: ruse-news.com

 

delo.bg: Сега в какви отношения сте с кметицата на Бъзън?

ТА: Тя е в Националния съвет на НДСВ. Отношенията ни са противоположни, защото аз съм човек с будна гражданска съвест. Когата окосих призива ОСТАВКА тогава още бях и аз от НДСВ. Що се отнася до обвиненията, че съм искал да й седна на мястото – не, не съм искал никога да бъда кмет, имал съм предложения и от преди няколко месеца, дори идват и избори и на всеки съм казал, че не искам! Отказвам, защото съм човек от село, познавам всички тук и не искам косите ми да побелеят заради някои други индивиди в селото, защото, знаете, че не всичко зависи само от кмета на малкото населено място.

delo.bg: Ти кандидатирал ли си се някога за кмет?

ТА: Не, за кмет не, но за общински съветник съм се кандидатирал, бях и кандидат-депутат от НДСВ на последните парламентарни избори.

delo.bg: Сега се задават местни избори, ще се кандидатираш ли този път за кметското място?

ТА: Не мисля, на този етап нямам някакво желание не защото не искам да помогна на селото. Мога да помогна и без да съм кмет. Винаги към помагал, правя всичко от себе си. Детска площадка съм направил от своя джоб за децата на селото и други работи и успявам да помагам на хората.

delo.bg: Казваш че си бил от НДСВ, сега от коя партия си?

ТА: Смених я с ГЕРБ месец преди парламентарните избори миналата година. Приех целта и каузата на ГЕРБ и най-много ми хареса, че бяха достойна опозиция в парамента. Това ми хареса в ГЕРБ, иначе бих казал, че имах резерви към тях и не ми харесваха първия мандат.

Танжу Ахмед

delo.bg: Ти ли ще си кандидатът на ГЕРБ за местните избори в твоето село?

ТА: Не, засега те нямат определен кандидат и аз нямам нищо общо с тяхна кандидатура, просто съм редови член.

delo.bg: Но ако кажат – Танжу, ти си нашият човек за Бъзън, ще приемеш ли?

ТА: Не! Бих отказал! Със сигурност бих отказал! Бих помагал на кметството и на кмета с всичко.

delo.bg: Хората ще кажат – Танжу го е страх да се кандидатира за кмет…

ТА: Защо да ме е страх?

delo.bg: Кажи ми ти! Страх ли те е?

ТА: Не ме е страх от това да стана кмет, но хората трябва да ме изберат. И след като ме изберат, те трябва да си дадат сметката, че аз ще съм може би първият кмет, който ще сложи бесило на центъра на селото. Защото дойдоха такива времена, че някои хора вече са за бесило! Не можем да разчитаме нито на полиция, нито на нищо!

delo.bg: Кого искаш да обесиш?

ТА: Не кого! Просто дойдоха такива времена… Със сигурност за бесило хора има…

delo.bg: Не е ли вече късно да се връщаме към смъртното наказание и Крумовите закони?

ТА: Аз мисля, че трябва да се върнем към тези времена, защото е поучително за поколенията. Аз съм и за смъртното наказание, но до една степен – при стабилно правосъдие и при прокуратура на мястото! А тя не си е на мястото! Прокуратурата е политически обвързана. В България всичко е така, всяка институция е обвързана политически!

Танжу Ахмедdelo.bg: Поздравиха ли те хората за това, че си окосил думата ВЕЛИКДЕН или все още никой не знае?

ТА: Все още никой не е видял, защото аз снощи късно се върнах от църквата. Докато ми виждаха очите окосих около плочата, където обикалят християните. Свърших надписа, прибрах се вкъщи и днес следобед Ви пращам самата снимка, за да може първи в delo.bg да я покажете. Направих я към 14.00 ч. днес. Качих се на един голям салкъм /акация/ срещу църквата. Аз се чудя как не паднах от него. Но само от там можеше да се хване надписът и църквата!

Танжу Ахмед

Направих го от сърце, защото имам много приятели християни! Не е важна националността и вероизповеданието, важно е, че хората празнуват, а аз с тях се радвам и ми харесва, че нашето село днес е пълно, защото всеки си е дошъл при роднините, за да отбележат празника. Това е хубавото. Хора сме и аз се радвам на всички!

delo.bg: Очакваш ли сега някой да те пита защо окоси по този начин тревата?

ТА: Не, не искам да ме питат защо, защото няма да има отговор. Искам да ме питат – КОЙ, защото на този въпрос имам отговор – Аз го направих!

delo.bg: Но ти и предния път не кри, че ти си окосил ОСТАВКА?

ТА: Именно всеки път като направя нещо аз стоя зад него, понасям си последствията за това, което правя в живота!

delo.bg: Какво искаш да пожелаеш на християните, за които Великден е един от най-големите празници?

ТА: Да бъдат винаги така борбени, винаги да отстояват религията си и да не се противопоставят на другите, които споделят различна религия. Защото последните събития в исляма, които се случиха и мен лично ме разочароват и вярвам, че нещата не са такива, каквито изглеждат.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg