Стресът състарява мозъка

0

Всяко едно стресово житейско събитие оказва опустошителен ефект върху мозъка и може да го състари с поне 4 години, показват резултатите от американско проучване.

Развод, съкращение от работа, тежка загуба и други подобни травми могат да бъдат пагубни за мозъчните функции, според изследователи от Колежа по медицина и обществено здраве към университета на Уисконсин. След подобни събития се наблюдава и ефект на натрупване. Това означава, че няколко подобни епизода могат да състарят мозъка с десетилетия.

стресът причинява вреди на нашия мозъкЕкспертите обясняват, че травмиращите събития, с които се сблъскват хората през живота си, са в състояние да предизвикат възпаления в мозъка и съответно да ускорят развитието на деменция.

Настоящото изследване, обхванало 1320 души на средна възраст 58 години и представено на международната конференция на Асоциация „Алцхаймер“ в Лондон, хвърля нова светлина върху начините, по които мозъкът реагира на важни житейски събития.

Междувременно екип от специалисти от Австралийския национален университет установиха, че

имунната ни система действа по начин подобен като този на главния мозък.

Това откритие на учените ще помогне за лечение на имунен дефицит, лимфоми и  автоимунни заболявания.

Това е първото доказателство, че имунните човешки клетки имат в себе си допамин и други невротрансмитери. Досега се смяташе, ме тези невротрансмитери съществуват единствено в главния ни мозък. Учените заявиха, че разпознатите невротрансмитери ще се превърнат в перфектна мишена за лечение, чиято цел е да потиснат или ускорят имунния отговор на организма.

Проучването е било проведено с повече от 200 образци на детски тъкани от сливици, премахнати наскоро. Анализът е включил още пренос на невротрансмитера допамин към В-клетките от имунните Т-клетки.

Идентично на процеса при невроните, преносът от едните в другите клетки на допамин дава допълнителна „мотивация“ на В-клетките. Резултатът е производството на мощни антитела, които противодействат на инфекциите.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg