Доказано! Човешкият мозък произвежда фруктоза

0
Споделете тази статия, за да достигне до повече хора:Share on Facebook0Share on Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0

Мозъкът ни може да превръща глюкозата във фруктоза, установиха учени от университета в Йейл.

Фруктозата се съдържа в зеленчуците, плодовете и редица готови храни. Хората, които приемат твърде много фруктоза с храната, са изправени пред повишен риск от диабет тип 2 и затлъстяване, категорични са специалистите.

храни за мозъка

Резултати от предишни изследвания доказват, че фруктозата и глюкозата действат по различен начин на мозъка. Така например,

глюкозата изпраща сигнали за ситост до мозъка, а фруктозата – не,

твърди ръководителят на проучването д-р Хуанг, която е асистент професор по медицина в университета в Йейл.

Ясно е, че има фруктоза в човешкия мозък, но остава въпросът: Как захарта достига в мозъка и то често във високи концентрации?

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Откриха причинителя на диабет

 

В процеса на изследването е станало ясно, че глюкозата навлиза в мозъка чрез преминаване на кръвно-мозъчната бариера. И въпреки че досега се смяташе, че фруктозата също може да премине тази бариера, този тип захар е открита в „извънредно“ ниски концентрации, тъй като се разгражда в черния дроб. Според учените,

минимално количество фруктоза може да премине в мозъка.

В най-новото изследване, резултатите от които са поместени на 23 февруари в списание JCI Insight, е бил направен скенер на мозъците на 8 здрави доброволци, успоредно с интравенозни вливания на глюкоза в продължение 4 часа. Изследването измерило нивата на глюкоза и фруктоза в мозъците на участниците.

мозъкът ни произвежда фруктоза

В хода на проучването, учените периодично вземали кръвни проби от хората в експеримента, за да се уверят, че поддържат определено гликемично ниво. Отделно били измервани и нивата на фруктоза в кръвта.

Изследователите открили, че по време на клиничния опит нивата на глюкозата в кръвта и в мозъка се увеличават. Това се случва и с равнището на фруктоза в мозъка, но с известно закъснение. Фруктозното ниво в кръвта обаче, не се повишило до края на самия експеримент, установили специалистите.

Тези изследвания

„показват за първи път, че човешкият мозък може сам да произведе фруктоза“,

казва д-р Хуанг и допълва, че досега експерименти са доказвали единствено, че мозъците на животните могат да произвеждат фруктоза.

Глюкозата се превръща във фруктоза чрез серия от химични реакции, наречени полиолна пътека. Първо, кръвната захар се превръща в друг вид захар – сорбитол, а след това се преобразува във фруктоза в тъканите, включително и в мозъка. (По време на експеримента, изследователите са установили, че нивата на сорбитол, подобно на фруктозата, не се увеличават веднага).

мозъкът ни произвежда фруктоза

д-р Джанис Хуанг

„Доказахме, че нивата на фруктозата в мозъка не са свързани с количеството фруктоза, което човек приема с храната“ –

казва д-р Хуанг и допълва:

„Фруктоза може да бъде генерирана от всяка консумирана от нас захар. Това дава други измерения на познанията ни за ефекта от фруктозата върху мозъка.“

мозъкът ни произвежда фруктоза

д-р Катлийн Пейдж

Ендокринологът д-р Катлийн Пейдж, която е доцент по медицина в Университета на Южна Калифорния Keck School of Medicine заяви от своя страна, че констатациите са „интересни“ и „ако и бъдещи проучвания ги потвърдят, биха могли да имат важно значение за ефектите на захарта върху мозъчната функция.“

Според д-р Пейдж:

„Откритията могат да дадат нови познания за това как високите гликемични нива могат да засегнат функционирането на мозъка. Това ще бъде от особено значение при пациенти с диабет, чиито нива на кръвната захар са високи.“

Д-р Пейдж отбелязва още, че проучването е проведено с малко доброволци и че учените в университета в Йейл са измерили косвено нивата на фруктоза в мозъка.

източник: LIVE SCIENCE

Показана е 1 от 1 страници
loading...
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!

          


Коментирай в Delo.bg