Столичната община дава 140 000 лева за ремонт на три храма

0

Столичната община иска да даде 140 000 лева, с които да подпомогне ремонта на три храма – църквата Св. Георги, манастира Св. Мина и арменската апостолическа църква. Това предложение беше прието единодушно от Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие на Столичния общински съвет.

Преди гласуването днес представителят на Реформаторския блок Иво Божков направи изказване, че не трябва да се дават 140 000 лева на Светия синод, тъй като църквата имала достатъчно пари и не плащала данъци. Вносителят на доклада – зам.-кметът Тодор Чобанов, веднага се аргументира и му обясни, че Светият синод не може да издържа самостоятелно дори катедралния храм „Св. Ал. Невски“, плаща заплати и осигуровки на свещеници и средствата са съвсем недостатъчни за поддържането на църквите в Столичната община. Без никакви други забележки докладът за финансовата помощ на трите храма беше одобрен от членовете на ресорната комисия.

Като първа точка от Дневния ред на днешното заседание на комисията бе разгледано предложението на общинския съветник от ПГ 5 Симеон Славчев. Той внесе доклад за поставянето на възпоминателна плоча на ген. Николай Григориевич Столетов на сградата на Пета градска болница, която се намира на едноименния булевард. Това е неговото предложение във връзка със 140-годишнината от Руско-турската освободителна война през 2018-та. Докладът на Славчев също беше приет, но с едно условие: преди поставянето на паметната плоча, това да бъда съгласувано с НАГ.

Всички разходи по изработването и монтажа ще бъдат за сметка на Национално движение „Русофили“. Този доклад ще бъде внесен за одобрение и на последната за сезона сесия на СОС на 20 юли.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg