Орфей и Евридика – романтичната любов, за която дори смъртта не е предел

0

“Oрфей и Евридика“ – най-прочутата опера на кавалера със златни шпори Кристоф Вилибалд Глук, ще бъде пресъздадена на 20 юли в неповторимата атмосфера на Римските терми във Варна. От 21.00 ч. публиката ще се потопи в романтичната любов на Орфей и Евридика, за която, според древния мит, дори смъртта не е предел.

Премиерата на операта „Орфей и Евридика” е съвместен проект на Държавна опера – Варна и Младежко оперно общество – Кипър.

Академик Пламен Карталов е автор на сценичната версия, хореограф е Риолина Топалова, а диригент – кипърецът Франсис Гай. В ролята на Евридика ще се превъплъти Даниела Димова – сопрано, а мецосопраното Цвета Христофору ще е в ролята на Орфей. Амур ще е друго прочуто сопрано – Лиляна Кондова. Цецо Иванов и Катерина Петрова са балетистите, които ще пресъздадат духа на Орфей и на Евридика.

Орфей и Евридика

Познатият като „велик майстор на италианската опера“ Кристоф Вилибалд Глук обикновено предпочита митологични и антични истории за своите сюжети на опери. Неговата среща с оперният либертист Раниеро де Калцабиджи, подтиква Глук към изначални помени в създаването на оперни произведения.

„Всяка музика, съпровождаща пеене, всъщност е декламация, следователно и на оперната сцена трябва да се декламира, а не да се вокализира самоцелно. Текстът трябва да бъде сбит, разнообразен и потресаващ“ –

обосновават разбирането си за новата опера двамата приятели.

Целта е една – да бъде постигната своеобразна амалгама от ярка музика, малко текст и много зрелищни ефекти. Това гледище продължава да бъде интересна за хората на изкуството векове по-късно.

Именно това провокира и акад. Карталов да предложи собствена сценична интерпретация на камерната опера. „Орфей и Евридика”, създадена през далечната 1762 г., отразява новаторските лутания на Глук и остава в музикалната история като неговата най-забележителна творба. С титлата „кавалер на златните шпори“ – една от най-високите през XVIII век в Италия, е бил удостоен приживе композиторът.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg