Специален механизъм в мозъка командва изгарянето на мазнини

0

Борбата с наднормените килограми е безмилостно жестока, а при някои хора – вечна! Проблемът със затлъстяването е на път да бъде решен, след като учени от Австралия откриха зона в мозъка, която е свързана с храненето и активността на организма.

Невробиолози от университета Монаш описват в документа към научния си труд механизъм, който задава специални команди за изгаряне на тлъстините в тялото ни.

Изследователите заключили, че в човешкия мозък протичат два различни процеса с помощта на уникален превключвател. Той се активира при гладуване и забавя реакцията на организма към инсулина. Същият този механизъм след приема на храна „заставя“ клетките да „се простят“ с натрупаните калории.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

затлъстяванетоГен „прекъсвач“ активира и спира затлъстяването

 

При хората, които са засегнатите от затлъстяване този превключвател в мозъка въобще не се активира. Ето защо складираната от консумацията на различни храни енергия се преобразува в опасно за здравето мастно натрупване.

Резултатите от изследването на австралийските учени ще допринесат за значителното подобряване на засегнатите от затлъстяване. Според специалистите, методът, съчетан с приема на конкретни медикаменти, може да бъде доста ефикасен.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

С този метод гарантирано спирате затлъстяването

 

Междувременно, друго проучване, проведено в университета на норвежкия град Берген сред 24 200 дами доказа, че жените, които напълняват след раждане, са с по-голяма вероятност да развият диабет по време на следваща бременност.

Килограмите на жената преди зачеването и растящото й тегло през бременността, са фактори с висок риск за развитието на гестационен диабет. Тази форма на заболяването се характеризира с висока кръвна захар при бъдещите родилки. Тя може да доведе до усложнения не само за детето, но и за неговата майка.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

ръчна диета, ръчната диетаРъчната диета в помощ срещу затлъстяването

 

Участничките в изследването са имали едно или две деца в периода 2006-2014 г. Учените проследили индекса на телесна маса (ИТМ) и се запознали с протичането на гестационния диабет при повторната им бременност. ИТМ от 30 се счита за наднормено тегло.

Всяка трета от доброволките в проучването е наддала повече от една единица ИТМ тегло в периода от зачеване на първото до зачеване на второто си дете. Тези близо 36 на сто от дамите, се оказали по-застрашени от диабет по време на втората бременност, отколкото майките със стабилно тегло.

Учените са категорични, че свалянето на килограми би намалило риска от болестта.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg