Картофите – опасни за бременните жени

0

Периодът, в който се подготвя за своята бъдеща бременност, всяка жена трябва да бъде особено внимателна, особено що се отнася до начина й на хранене. Учените открили, че има един продукт, към който бъдещите бременни трябва да бъдат много внимателни. Продуктът е толкова широко разпространен, че първоначално новината за евентуалната вреда от него е доста изненадваща. Става дума за картофите. Според изследователите, този зеленчук, консумиран в количества, превишаващи дневната норма. Особено в периода преди бременността, може да доведе до диабет по време на самата бременност, съобщава „The Telegraph”. Но каква е причината за това?

картофите може да са опасни за бременните

Картофите съдържат голямо количество скорбяла, която тялото разгражда до глюкоза. Това пък води до увеличаване на нивото на захарта в кръвта.

В „нормално” състояние тялото на жената може да се справи с високите нива на захар, но по време на бременност редица метаболитни процеси се нарушават, което увеличава риска от диабет.

Учени от САЩ са проследили диетата на над 15 хиляди жени в период от над 10 години. Поводът – да разберат дали това, което те са консумирали преди бременността, е оказало влияние върху развитието на гестационен диабет (където индекс на кръвната захар достига опасни нива). Те установили, че при жените, които яли една порция картофи на седмица, е било с цели 20% по-вероятно да развият заболяването. И още – консумирането на от 2 до 4 порции картофи увеличили риска с 27%, а 5 или повече порции вече увеличавали шанса за развитие на диабет с до 50%!

При жените, които заменили картофите (две порции) с две порции други зеленчуци като грах, боб и леща, вероятността от развитие на диабет намаляла с 12%.

„Открихме, че по-голямата консумация на картофи преди бременността е свързана с по-висок риск от развитие на гестационен диабет. Дори и след като се вземат предвид други основни рискови фактори. Замяната на картофите с други зеленчуци, бобови растения или зърнени култури, е свързана с по-нисък риск от развитие на заболяването”,

казва д-р Кюилин Занг от Националния институт по здравеопазване в Мериленд.

Високият риск от развитие на диабет, се дължи не само на прекомерната консумация на картофи като чипс, но и в много други форми (варени, пържени, печени). Нишестето, което причинява диабет, може да бъде много опасно за бременните жени. То може да предизвика умора, повтарящи се инфекции и проблеми със зрението. Това увеличава също така и риска от развитие на диабет тип 2 по-късно в живота.

„Предишни изследвания са показали, че съществува значителна връзка между консумацията на картофи и дългосрочното наддаване на тегло. Сега вече знаем, че картофите също така увеличават шансовете за възникване на гестационен диабет”,

добавя д-р Джанг.

картофите може да са опасни за бременнитеГестационен диабет се среща в около 3 до 6% от всички бременни жени. Данните показват, че при 30% от жените се повтаря в последваща бременност. Лечението й има дълбок ефект върху бременността и развитието на детето. Диабетът по време на бременност може да доведе до редица дефекти при развитието на детето. Сред тях са дефекти на сърцето, бъбреците, нервната система, стомашно-чревния тракт, както и дефекти в изграждането на крайниците.

Лекари от Британската фондация по хранене препоръчват на всички жени, които са бременни, да приготвят сами и внимателно ястията, които консумират, същевременно придържайки се към здравословна и добре балансирана диета. На първо място, бременните трябва да се откажат от алергени и прекалено сладки и пикантни храни. Храните, които съдържат големи количества мазнини трябва да бъдат заменени от зеленчуци и плодове.

Показана е 1 от 1 страници
loading...
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!

          


Коментирай в Delo.bg