За първи път в света – електричество без проводник

0

Японски учени са провели успешен експеримент, в който чрез микровълни са успели да предадат електричество с мощност 1,8 kw на разстояние от 55 метра. Изпратената електроенергия стигнала право в приемника. Говорител на японската космическа агенция (JAXA) заяви, че в бъдеще тази технология може да се използва за изпращане на събраната в Орбита слънчева енергия до Земята. От JAXA много години работят по система, наречена Space Solar Power.

Събирането на слънчевата енергия в Орбита има много повече предимства пред събирането й на повърхността на Земята. Най-големият плюс е, че енергията е на разположение без прекъсване, независимо от атмосферните условия, нито от това дали е ден или нощ.

Японците имат намерение да изстрелят в орбита на височина около 36 хиляди километра спътници, снабдени със слънчеви панели и антени. Ще отнеме много години докато се стигне до практически приложения на новата технология . Вероятно това ще се случи през 40-те години на нашия век, или дори по-късно. За да стане възможно иновацията в получаването на електроенергия да се внедри в ежедневието, ще трябва да се преодолеят много трудности, като например да се осигури метод за изпращане на големи единици в космоса, тяхното конструиране и поддръжка, съобщават от японската космическа агенция.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg