Слънчево затъмнение – пророчества и катаклизми

0

През утрешния ден, ще имаме възможност да наблюдаваме слънчево затъмнение, което ще бъде първото за 2015-та година. За съжаление обаче, живеещите в България и в по-голямата част на Европа, ще го видят само като частично затъмнение, при което Луната ще закрие част от Слънцето. В пълната си фаза, то ще бъде видяно само на няколко места в света – северната част на Атлантическия океан, а така също Фарьорските острови и архипелага Шпицберген.

слънчево затъмнениеМаксималната продължителност на неговата пълна фаза ще бъде 2 минути и 46 секунди. Частичното затъмнение пък ще е с продължителност 4 часа и 10 минути. На територията на София то ще започне в 10.41 часа и ще бъде с продължителност 2 часа и 16 минути. Очаква се максималната му фаза да бъде в 11.49 часа, като тогава около 53 % от слънчевата повърхност ще бъде закрита от Луната. Явлението наистина е много любопитно и интересно, но учените предупреждават то да се наблюдава само със специални защитни слънчеви филтри, които предпазват зрението. Ако не разполагате със специални очила използвайте тъмно стъкло, през което да наблюдавате затъмнението, но в никакъв случай не гледайте с невъоръжено око.

слънчево затъмнениеВсяка година в света има по няколко слънчеви затъмнения – между две и пет, но те могат да бъдат наблюдавани в пълната им фаза само на определени места от земната повърхност. От край време такива явления предизвикват страх и притеснение у хората, а мнозина ги свързват с предстоящи катаклизми, войни или други неприятни събития. Предстоящото утре затъмнение не прави изключение.

Едно от негативните очаквания, свързани с него е, че ще предизвика напрежение в електрическата мрежа на Европа, тъй като за минути ще спре почти изцяло процесът на производство на електричество от фотоволтаици. Във връзка с утрешното слънчево затъмнение, някои астролози предвещават конфликти и сътресения по целия свят. Астролозите от месеци предупреждават, че макар и частично, това слънчево затъмнение е доста опасно. Една от причините за тези твърдения е, че то ще се случи в навечерието на пролетното равноденствие. Едно такова природно явление обикновено изважда на показ стари и апокалиптични предсказания, които всеки тълкува различно. Някои припомниха пророчество, според което Третата световна война щяла да започне именно след подобна на сегашната ситуация – много сняг и слънчево затъмнение. Други пък говорят за катаклизми, необичайни природни явления, неразположение у хората и куп други подобни неща.

Сред любопитните факти за слънчевото затъмнение на 20 март са още няколко – то е най-голямото такова затъмнение за последните 15 години, а освен това ще бъде и последното за следващите 11 години.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg