Търсят извънземни с цветова таблица

0

Учени от Германия създадоха цветова таблица, която ще окаже ценна помощ в търсенето на форми на живот извън Земята. Цветовете в таблицата не са случайно избрани. Те съответстват на химически отпечатъци на 137 земни микроорганизми, които виреят при различни условия. Учените се надяват, че ако такива или сходни форми на живот виреят свободно на планета, която се намира извън Слънчевата система, то те могат да се открият лесно по дължината на светлинните вълни, които отразяват. Като пример се посочва, че ако някой извънземен с познания по астрономия наблюдава Земята, той ще забележи че тя има зеленикав цвят заради многото растителност.

За да създадат тази цветова таблица, учените са изследвали подробно 137 типа микроорганизми. Те виреят при различни условия на различни места по Земята – минерални извори, пустини и райони с активна вулканична дейност. Общото за тях е, че всички разполагат с индивидуални възможности и способи, за да отразяват светлината.

извънземни, цветна таблицаЦветната таблица, която всъщност представлява своеобразен каталог с цветовете на микроорганизмите на Земята, е изготвена от астрономи в германския институт „Макс Планк“. Тяхната цел е била този каталог да послужи в търсенето на извънземен живот, по-специално на планети извън Слънчева система, които се наричат екзопланети. Според учените, цветът на дадена планета, която се намира извън нашата система, може да им даде някои насоки за това дали на нея би могло да съществува форма на живот или не.

И ако се чудите защо немските учени са избрали отражателния спектър именно на микробите, а не на растенията, то отговорът е много прост. Микроорганизмите ги има на Земята от много по-дълго време, в сравнение с растенията. Първите съществуват на Земята от около 2,5 милиарда години, докато растенията само от около 500 милиона години.

Учените са на мнение, че ако на други планети извън нашия дом – Слънчевата система има живот, най-вероятно е той да съществува под формата на микроби. Същите като тези, които са господствали на Земята през по-голямата част от историята на нашата планета.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg