Световна заплаха: Рибата в океаните изчезва!

0

Следващата по ред най-голяма заплаха за околната среда на нашата планета след глобалното затопляне е изчезването на живота в океаните. От световните водни басейни изчезва рибата, и това е така, защото човечеството лови и консумира прекалено много.

РибаДостъпът до рибните ресурси се превръща все повече и по-често в причина за конфликти между държавите. Учените отдавна алармират за проблема. Океаните са заплашени от разпадане на екосистемата и това ще доведе до катастрофални последици за цялата планета. Въведени са различни решения, като например ограничения на улова и насърчаване на консумацията на тези видове, от които има достатъчно количество. Всички тези мерки обаче няма да доведат до нищо, ако към международните усилия не се присъедини и Китай. Без никакво преувеличение може да се каже, че бъдещето на планетата зависи от това какво ще направи на китайското правителство.

За това колко важно Пекин да предприеме решителни действия, говорят статистиката и цифрите. Според FAO – Международна организация по храните и аграрните култури, в САЩ се консумира приблизително 7,5 милиона тона риба годишно. В Япония, където живеят три пъти по-малко хора, консумират 7,3 милиона тона риба на година. Междувременно китайският народ ежегодно изяжда 50 милиона тона риба. Това е повече от консумацията на десет други държави. Китай произвежда само 35% от световното производство на риба. И това е сериозен проблем, тъй като страната не провежда политика, насочена към защита на световните ресурси.

Китайският риболовен флот разполага с около 70 хиляди единици. Все по-често, той нарушава международните споразумения. Китайските рибари вече бяха хванати в незаконен риболов във водите на Япония, Аржентина и Гвинея. Нещо повече, Китай дори не се опитва да лъже за намеренията си. Миналата година най-големият дистрибутор на Китай на риба публично обявил, че ще увеличи добива на риба, дори да наруши международните конвенции в областта на рибарството в международни води. Избухнал скандал, след който компанията се отказала от намеренията си. Въпреки това, експертите отбелязват, че компанията открито казала това, което всеки знае – Китай не зачита риболовното международно право. Дори заловени бракониери не могат да бъдат наказвани.

Риба

Китай не само им позволява да работят, но също ги подкрепя да бракониерстват във водите на съседни държави. Китайското правителство твърди, че цялото Южнокитайско море им принадлежи. Рибарите от съседните на Китай страни, които се осмеляват да навлязат в Южнокитайското море, рискуват да претърпят побоища и конфискация на лодки.

За щастие, настоящата ситуация все още не е толкова зле, колкото изглежда на пръв поглед. Китайците са усвоили до съвършенство рибовъдството и много китайци отглеждат риба в изкуствени резервоари. Но проблемът е, че по-многобройно население и по-богатите китайци имат все по-малко доверие в чистотата на тези развъдници. Загубата на доверие към производителите все повече увеличава търсенето на дива риба, уловена в океана.

Китай в продължение на векове е усъвършенствала изкуството на отглеждането на сладководна риба в собствената си страна. Сега обаче, все повече китайци са по-склонни да консумират океанска риба. Ако вземем под внимание техния брой население, вече можем да започнем да се притесняваме за и така силно застрашените океански екосистеми.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg