Смартфонът открива дали сте болни от рак (видео)

0

Обикновената камера в смартфон може да изпълнява нетипична за нея роля на инструмент, който да помогне да бъдат открити промените, които настъпват в очите ни. Оказа се, че благодарение на нея можем да видим ранните признаци на ретинобластома – агресивен рак, който най-често засяга децата.

Клиничните прояви на заболяването могат да бъдат открити чрез телефона на камерата, благодарение на отличителните отблясъци от зеницата на окото. Скоро в ДЕЛО Ви разказахме историята на Джули Фитцжералд, майка на 2-годишно момченце която съвсем случайно открила със снимка със светкавица рак при своето дете.

smartfon1Ретинобластомът е особено агресивен и ако не се лекува, може да доведе дори до смъртта на човек, който се е разболял от него. Дори когато заболяването протича леко, то води до загуба на зрение при пациентите. Един от начините да се открие наличието на този вид рак е просто да използвате камерата. Обикновено болестта се проявява в снимките като белезникави отблясъци върху зеницата, причинени от отразяване на светлината, излъчвана от светкавицата на фотоапарата. Въпреки че сиянието може да се получи поради различни причини, ако забележите такова на направените от вас снимки, е препоръчително да заведете детето на офталмолог за пълна диагностика. По този начин може да спасите зрението и живота на детето и да предотвратите отстраняването на болното око.

Това е още едно доказателство, че телефоните, които носим в джобовете и чантите си всеки ден, могат да послужат като инструменти за спасяване на нашето здраве и живот.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg