Китай пуска невидимо наметало

0

Все по-близо сме до момента, в който хората ще могат да стават невидими. Не вярвате ли? Ето как ще стане възможно това!

Китайските учени работят върху прототип на „мантия невидимка”. За сега са успели да постигнат „изчезването” само в случай на инфрачервено излъчване. Покритите с мантията мишки стават невидими за змиите, които откриват своите жертви благодарение на инфрачервеното излъчване, информира „New Scientist”.

По-голяма мантия би могла да бъде подходяща и за хората –например да ги предпазва от ракетите, които чрез инфрачервените лъчи набелязват целта.

През последните години четохме и гледахме за всякакви митове, приказки и книги за това как хората стават невидими, благодарение на шапка невидимка, например. А ето, че се оказва, че магическото невидимо наметало на Хари Потър от поредицата на Джоан Роулинг може да стане реалност. Изследователите използват необичайни свойства на метаматериали, пречупващи светлината така, че да могат да бъдат скрити малки обекти.

nevidim1

Въпреки това, съществуващите в момента решения са твърде несъвършени, за да могат да заблудят окото ни. Например засега мантията все още не е в състояние да прекъсване вълните, които влизат в състава на  бялата светлина.

Екипът от изследователи от Университета Zhejiang в Hangzhou (Китай), направил крачка напред, създавайки пелерина, която е спира инфрачервената светлина. Дължината на инфрачервената светлина е много близка до дължината на вълната на видимата светлина. Всички животни и хора излъчват инфрачервена поле, защото произвеждат топлина. Затова змиите могат да усетят инфрачервеното излъчване дори в тъмното и могат да ловуват дори през нощта.

„Целта ни е да симулираме сцена с улов на мишки.” – обяснява Хонг Шенг Чен, член на изследователския екип. Изследователите са използвали за своя експеримент, на змия, термична камера и мишка – играчка, която била нагрята до температура от 35 градуса по Целзий.

Изследователите изградили от германий (химичен елемент, който представлява твърд, лъскав, сребристи-сив полу-метал, притежаващ химични свойства, подобни на други въглеродни вещества като силиция и калая), наподобяваща акордеон структура, като оставили кухина, широка 2,7 см, за да поставят там плюшената мишка. Германият излъчвал инфрачервеното излъчване на мишката по пътека около вдлъбнатината, така че то я заобикаляло, а после изчезвал отново по права линия към камерата. В резултат на това, изглежда, че излъчването преминавало през мишката. Излъчваната топлина от вътрешността на кухината била блокирана.

Екипът от учени също така тествал откритието чрез скриване на долната част на тялото на мишките играчки пред камерата, все едно главите на мишките сякаш плували във въздуха. Търсеният резултат успявали да получат при температури на мишката между 30 до 45 градуса по Целзий.

Но това съвсем не е единственото разработване на пелерина с такъв вид действие!

Американски учени от университета Корнел са разработили наметало, което може да се скрие дадено събитие във времето!

nevidim2Работата на американските изобретатели се основава на използването на двоен окуляр на обектива, който може да променя скоростта на движението на светлината. Номерът се състои в това през двойката окуляри на обектива да се пропусне светлинен лъч. Първата леща компресира светлината, а втората двойка го декомпресира. Но това действие оставя „дупка”. За много кратък момент от време, се появява пауза от време, през което съществува момент, който е трудно да бъде регистриран. Това може да бъде съпоставено на пешеходец, който върви покрай оживена улица, като едновременно с това автомобилите пред него се движат с превишена скорост, а тези зад него – със забавена скорост. В същото време наблюдател на пътя ще види само непрекъснат поток от автомобилите, които са част от трафика.

Това, от своя страна обаче има някои ограничения. В момента изследователите са успели да постигнат нещо, което може да изчезне само 110 микросекунди, но също така твърдят, че могат да накарат да изчезне от погледа още сега за 120 микросекунди. Но това е едва началото на новата технология и като се има предвид бързото развитие на технологиите, е възможно концепцията да се използва за създаване на още по-добър метод за укриване.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg