Болести и зарази ни заплашват от автоматите за минерална вода

0

Всяка трета канелка за вода на диспенсър за масова употреба в България е заразена с бактерии, установи проверка на здравните инспекции в страната. Причина за замърсяването е това, че се пипат от всеки, който си налива живителна течност от автомата. И това не е всичко. Не само канелките са замърсени, но и в застоялата вода са изолирани редица микроорганизми.

вода, болести, зарази, диспенсъри за вода

диспенсър, който се е озовал в сервиз заради „неприятен вкус на водата“

На фирмите, които се занимават с този вид услуга е било препоръчано да почистват по-често и да сменят на определени интервали от време канелките на апаратите за вода.

вода, болести, зарази, диспенсъри за вода

най-добрият начин за предпазване от зарази е ползването на еднократни чаши

От бранша са категорични, че дезинфектират редовно диспенсерите, но според производителите проблемите идват от начина им на съхранение в офисите и домовете. Примерът: никой не знае всяко домакинство как мие чиниите си, ето защо не е известно и как съхранява и стопанисва машината за вода. Масово фирмите озонират водата на всеки три и шест месеца, използват и препарати, с които дезинфектират диспенсърите като по този начин твърдят, че се получава среда, в която нямало как да има зарази.

Здравните експерти са категорични, че задължение на фирмите и организациите, които са поставили такива апарати в своите офиси или прилежащи пространства е, ако имат някакви съмнения за замърсяване на водата, да сигнализират местните РЗИ. В никакъв случай не трябва да се пие вода с шепи от канелките, защото има опасност от предаване и развиване на бактерии в човешкия организъм.

Като цяло най-опасни за здравето са именно канелките, защото до тях се допира ръбът на чашата. Най-добрият начин за предпазване е ползването на еднократни пластмасови чаши, които големите фирми доставят безплатно с 19-литровите бидони. Редовно се раздават брошури за употреба на апарата, а на самите машини има стикери за ползването им.

И все пак, основно значение има това къде в офиса или в дома Ви държите диспенсърите за вода. Понякога поставянето им на нехигиенични места като коридори или в близост до тоалетни, например, също повишава риска от използването им.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

hand dryerКолко опасен е сешоарът за ръце в обществените тоалетни

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg