Шакира с апел за защита на бежанците по света

0

Популярната поп звезда Шакира застана на страната на бежанците и използва своя чар, за да апелира обществото и световните лидери да поделят отговорността си и да поставят на първо място защитата на хората, напуснали родината си и търсещи убежище в други държави по света.

Колумбийската изпълнителка заяви на брифинг в сградата на ООН в Ню Йорк, че всички нации на планетата трябва да намерят решение за конфликта в Сирия, да се обединят и да помогнат кризата с бежанците да се разреши възможно най-бързо и най-безболезнено.

Шакира, бежанци, ООН, ЕК, ЕС

Шакира

„Цената на войната не трябва да бъде плащана от децата! Всички днес сме отговорни и няма как да избягаме от това – нито ние – хората, нито световните лидери“,

заяви Шакира. Музикалната знаменитост се разстрои, докато говореше за 3-годишния Айлян, чието безжизнено телце беше открито на турския бряг след морски инцидент, докато неговото семейство се опитваше да намери спасение от войната в родината си в Европа.

„Когато мисля за Айлян и неговото братче, винаги си спомням текста на Джон Ленън към песента „Imagine“ – „Представете си хората да живеят в общ свят“. Е, какво ни пречи да можем и ние да живеем заедно?“,

Йоханес Хан, Шакира, бежанци, ООН, ЕК, ЕС

еврокомисар Йоханес Хан

попита Шакира. Певицата ще изпълни песента „Imagine“ на 25 септември по време на откриването на срещата на високо равнище за глобалното развитие на Организацията на обединените нации.

Междувременно Евросъюзът планира ръст на фонда за подпомагане на сирийските бежанци до един милиард евро. Предложението е на еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, който отговаря и за политикана на добросъседство.

„Трябва да подкрепим нашите съседи, това е моята главна задача. Ето защо създадохме фонда за Сирия, именно с него ще помогнем на бежанците от Сирия. Парите вече са 38 милиона, Италия и Германия вече отпуснаха помощ. В очакване сме и останалите страни-членки да дадат своя принос, за да може да се събере сумата от около 1 милиард евро“,

заяви еврокомисар Хан. По думите му Еврокомисията работи с Турция, за да деблокира пари до 1 милиард евро, които са предназначени за интеграцията на Анкара към голямото семейство на ЕС. Мярката е краткосрочна, но ще помогне на страната да се справи с бежанския приток.

Европейски съюз на користите или на ценностите, попита в началото на бежанската криза Маргарита Бойчева, а вчера в delo.bg ви разказахме как във Франция издадоха безпрецедентен до момента пътеводител за мигранти.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg