Революционно! Създадоха тъкани за гласни струни

0

Нов пробив в медицината. Учени от Съединените щати създадоха тъкани на гласни струни в лабораторна среда. Тяхното революционно дело може да доведе до трансплантации на гласни струни у милиони пациенти, които имат проблеми с гласа си.

„На този етап изследването е все още в своя начален стадий, но напредъкът е значим, като се има предвид, че гласните струни са нещо деликатно и трудно за възпроизвеждане“,

заяви ръководителят на екипа Нейтан Уелам от университета на Уисконсин.

гласни струни

Новосъздадените тъкани на гласни струни останаха  в организма на опитна мишка три месеца. Експерименталният гризач е бил с имунна система, която предварително е била модифицирана, за да имитира човешката.

Учените поясниха, че тъканите на гласни струни са били разработени за 2 седмици в лаборатория на базата на човешки епителни клетки и фибробласти.

тъкани за гласни струниКлетките били изолирани, пречистени и поставени върху триизмерно скеле от колаген, напомнящо скелетата, които са използвани за създаване на изкуствена кожа в лабораторна среда.

„Създадените по този начин тъкани са сходни по външния си вид с естесвените еластични гласни струни“,

отбеляза Уелам.

Ще е нужно да минат няколко години, преди да се стигне до трансплантации на гласни струни, но учените увериха, че първите етапи от изследването им са обещаващи. Резултатите от него са публикувани в Science Translational Medicine.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg