Добрите маниери са залог за успех в живота

0

Има ли етикет при децата и дали той играе някаква роля във възпитанието? Трябва ли малките да се приучват от ранна възраст да се съобразяват с определени норми в общуването или да бъдат оставени да изживеят волно детството си? За някои нищо чудно това да са досадни теми.

детски етикет, правила за децаВсеки родител сам избира как да възпитава детето си, но все пак поведенчески правила има за всяка възраст (въпрос на избор). Семейството е средата, в която може по естествения път на подражанието тези правила да се усвоят… навреме. Родителите може да си поставят това като цел и естествено да се въоръжат с голяма доза търпение. Не забравяйте, че добрите маниери са залог за успех в живота, те допринасят в голяма степен за самоувереността на младите хора. Именно в семейството децата се научават да бъдат толерантни, уважителни, запознават се с основните човешки ценности. Колкото и старомодно да звучи. Подходете с чувство на хумор.

Едно от важните неща, които детето е добре да научи от най-ранна възраст, е уважението към другите. Всеки има право на лично пространство, това е едно от основните правила в живота на всяко семейство. Ето защо, ако вратата на стаята е затворена, не нахълтвайте без да почукате. Това важи и за децата, и за родителите. Много родители пренебрегват правото на децата да имат свое пространство, а те запечатват в себе си същото отношение.

детски етикет, правила за деца

Дори и от член на семейството се налага да поискате нещо назаем. В такъв случай не залагайте на близките си отношения, а проявете респект и поискайте разрешение. След което положете усилия да върнете вещта в срок и в запазен вид. Грозно и невъзпитано е да се ровиш в чужди вещи. Да прочетеш дневника на сестра си например (и да го публикуваш във Фейсбук). Семейните отношения като цяло са много лични. Затова случващото се в нечий дом е редно да остане известно само на неговите обитатели пространство (микроклимат). Децата трябва да са наясно с това правило още от малки. В училище и сред приятели не се обсъждат семейните проблеми.

Друго основно правило е детето да знае, че почистването на мръсни съдове не е само задължение на мама, а преди всичко негово собствено. Кой каквото си замърси, да си го изчисти. Простичко и лесно за разбиране. Наблюдавайте и детските игри – в колектив децата съвсем вярно показват на какво са научени в семейната среда. В отборна игра поощрявайте децата да проявяват търпимост към победените или съответно да поздравят победилият отбор.

детски етикет, правила за децаЗа добро или зло, децата от малки разполагат с модерни мобилни телефони. Добрите маниери при разговаряне по телефон са важни за всеки и е възможно да се усвоят и от тях. Кога и при какви обстоятелства се разговаря, с какъв тон, кога е редно мобилният да се изключи – това са все неща, които децата е редно да знаят. Етикетът на масата важи и за малките. Научете ги да си служат с ножа и вилицата вкъщи, където те се чувстват спокойни. Все някога ще ви се наложи да отидете на ресторант или на гости и ще ви е е неприятно, ако те са непохватни и несигурни на масата. Когато се разхождате по магазините или сте на кино, театър или каквото и да е социално място, стимулирайте детето да поздравява околните. Това с времето се превръща в естествен навик.

За да убедите детето си колко е важно да се уважават другите, било то близки или не, на първо място вие трябва да проявявате уважение към неговата личност. В същото време бъдете настоятелни, когато се касае за усвояване на правилата за добро поведение. Това със сигурност ще е от полза за децата ви. Съпротивлението от тяхна страна няма да е малко, но пък за резултатите ще са ви признателни… някой ден.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg