Защо котките се плашат като видят краставица?

1

Учени обясниха защо котките изпитват панически страх пред вида на краставица и защо скачат високо във въздуха, за да се предпазят от тях.

Писаните не само изхвърчат нагоре като попарени, а често търсят убежище на потайно място или се готвят за неравна битка с ръмжене и оголване на зъби. Някои стопани садистично изпълзяват зад гърба на котките и изненадващо им подхвърлят парникова краставица. Следва истерична реакция от страна на домашния любимец.

котка, котките, котки, краставица

Според изданието IFL Science, писаните не подскачат от самия зеленчук. Те се страхуват от всякакви пълзящи твари, насочени към тях. А за всяка котка краставицата се възприема като пълзяща заплаха в неподвижно състояние.

Според поведенческия специалист д-р Роджър Мъгфорд, необичайната реакция на тези животни се дължи най-вече на изненадата и на необичайната форма на парниковата краставица.

„Котките винаги са много подозрителни към непознатите неща. Те лесно бъркат краставицата със змия или друг опасен хищник. Подозирам, че биха реагирали по същия начин на голям пластмасов паяк или на грозна човешка маска“,

изтъква Мъгфорд.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

Коментирай в Delo.bg