Създадоха камера, която работи безкрайно (видео)

0

От незапомнени времена хората се опитват да създадат някакво самостоятелно захранващо се устройство. т.е. нещо, което да работи с вечен двигател. Някои бяха близо до успеха да проектират такъв механизъм, други не успяха. Изследователи от Колумбийския университет в Ню Йорк обаче, най-накрая изобретиха нещо, което не се нуждае от външно захранване и може (теоретично) да работи за неопределено дълъг времеви период, равен на безкрайност. Проектираното устройство е … видео камера.

Датчиците, които способстват за заснемането на снимките в цифровите камери и сензорите, които преобразуват светлината в електричество, се основават на една и съща технология. Защо тогава да не бъде създаден сензор, който да прави и двете неща едновременно и да бъде в състояние да се захранва сам, докато заснема изображения. Екипът от изследователи под ръководството на проф Шриа Нейара – успява да направи това забележително постижение. За съжаление, резолюцията на записа е много лошо (само 30 до 40 пиксела), но записването на видеото може да се извършва  неопределено дълго време.

endless cameraКамерата е изградена с милиони пиксели, всеки от които е фотодиод, през които при определен интензитет на светлината протича ток. Пикселите се превключват по между си и „размянят задачи“ – някои от тях произвеждат енергия, а друга част правят снимката. Способносттите на изобретението са огромни. То може да бъде оборудвано с някакъв вид акумулатор и да събира чиста енергия. Тя може да се използва например за захранване на камерата през нощта. Друг вариант е потенциалната възможност да бъде използвано като зарядно устройство за смартфони и други мобилни устройства.

Във видеото по-долу можете да гледате кратък тестов запис направен от безкрайно работещата камера. Качеството е ниско за сметка на потенциала.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg