Прекаленото пиене на чай е вредно за бъбреците

0

Ако сте страстен любител на чая и понякога прекалявате с неговата консумация, добре е да знаете, че той всъщност може и да ви навреди. Съвсем наскоро американски медици оповестиха случай, който не е типичен и показва реалната вреда, която е нанесла прекомерната употреба на чай върху бъбреците на един човек – той е развил бъбречна недостатъчност.

Прекаленото пиене на чай е вредно за бъбреците

Пациентът е посетил болница през миналата година, защото е имал оплаквания. 56-годишният мъж страдал от мускулни болки и преумора, затова лекарите му назначили изследвания. Те показали, че нивото на креатинина в неговата кръв е много високо – 8 пъти над нормалните стойности за човек на тази възраст. Данните в неговото медицинско досие показали, че през 2013 г. също е било отчетено високо ниво на креатинин в кръвта му. Всички медицински лица знаят, че такива високи нива означават, че има нарушения във функциите на бъбреците. Предвид направените изследвания и проследената картина в досието, медиците стигнали до извода, че техният пациент има остра бъбречна недостатъчност. И понеже това заболяване се развива доста бързо, лекарите предприели бъбречна биопсия, за да научат повече за заболяването. Поредното изследване показало, че в урината на пациента има следи от голям брой калциево – оксалатни камъни.

Данните в неговото медицинско досие показали, че през 2013 г. също е било отчетено високо ниво на креатинина в кръвта му. Всички медицински лица знаят, че такива високи нива означават, че има нарушения във функциите на бъбреците. По-трудният въпрос обаче бил каква е причината за заболяването и за наличието на такъв вид камъни у пациента. В урината на мъжа нямало протеини, които да сочат към евентуална инфекция, нямало и кръв. Пациентът никога преди това не е страдал от камъни в бъбреците, а освен това нямал и наследствена обремененост, тъй като никой от семейството му не е имал бъбречно заболяване. След задълбочени разговори и задаване на въпрос за всички медикаменти, храни, добавки и напитки, които приема в ежедневието си, лекарите всъщност стигнали до причинителя на това тежко заболяване.  Мъжът признал, че всеки ден изпива по 16 чаши чай с лед. Напитката съдържа голямо количество оксалати и точно това според лекарите, се крие в основата на неговата бъбречна недостатъчност.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg