Иновация! Робот ще готви вместо вас!

0

Как изглежда вашият нормален работен ден? Сутрешно кафе и бърза закуска, след 8 часа на работа и обратно у дома. И най-накрая идва времето да хапнете нещо прилично… Момент, момент!  Докато стигнете до вечерята, в края на краищата, трябва първо да си я подготвите. Разбира се, винаги можете да си поръчате нещо от близкото заведение или пицария, но първо – този вид хранене бързо омръзва, и двторо – по принцип не е особено здравословно, нито особено питателно. Но какво бихте казали за кухненския робот, който е винаги на ваше разположение и знае как да сготвя всяко ястие, за което мечтаете? Невероятно, нали?!

Robo-Chef1Преди няколко дни, в Германия,  се проведе Изложението Hannover Messe, на което лондонската компания Moley Robotics представи технологията и показа прототип на машината, който е в състояние да приготви пълноценни ястия. Представеният на изложението робот разполага с двойка механични ръце, прикрепени върху мястото, което включва готварска печка, мивка, печка и миялна машина. Технологичните рамене са създадени от фирмата Shadow Robot Company, чиито продукти се използват най-вече от НАСА.

Начинът на действие на прототипа е оригинален и не прилича на нито един от по-старите произвеждани досега кухненски роботи. Машината в началото прави записи на човешкото живеене, анализира движенията и след това ги превръща в свои действия. Движенията й не са програмирани предварително – роботът сам се научава на кухненските навиците на собственика на. Представеният прототип е бил обучен от Шеф Тим Андерсън и точно от неговите действия ма;ината се научила да готви. По време на презентацията роботът сготвил … супа от раци.

Moley-RoboticsКакто ни уверяват на своята интернет страница на Moley Robotics, първата  потребителска версия кухненския робот трябва да се появи в магазините през 2017 година. Основният комплект трябва да бъде оборудван с няколко екстри, като например специална миялна машина, хладилник и … библиотека от няколко хиляди рецепти за готови ястия. Това означава не само, че устройството не само ще планира, сготви и овкуси вечерята, но дори ще почисти след готвенето. Всичко трябва да се контролира от специално приложение, така че всеки ще може да зададе на робота,  след връщане вечер след работа да бъде посрещнат с топло вкусно ястие и подредена маса.

Компанията разработчик на софтуера, с който ще бъде снабден кухненският робот,  се надява, че първата търговска версия на устройството ще бъде оборудвана с набор от камери, благодарение на които всеки ще може да научи робота да готви любимите ястия.

Всичко това изглежда страхотно, освен едно – прогнозните цени на новия кухненски помощник. Цената му се очертава около 15 хиляди долара. Твърде висока. Надяваме се, че иновативната машина ще стане достъпна за широк кръг от потребители възможно най-скоро, което да доведе и до спад в цената му.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg