Съществуват алтернативни вселени

0

Космологът Ранга-Рам Чари от Калтек (Caltech), който работи в центъра за база данни Planck Telescope принадлежност наЕвропейската космическа агенция твърди, че може би е намерил доказателство за съществуването на алтернативни вселени.

Чари анализирал данните за космическия микровълнов фон (CMB), когато попаднал на необяснимо сияние. Ученият не изключва, че това е … светлина от алтернативна Вселена. Съществува 30% шанс, че това сияние не е нещо необичайно. Въпреки това, Чари казва, че това може да е доказателство за сблъсъка на нашата Вселена с друга Вселена, в който съотношението на барионите към фотоните, е около 65 пъти по-високо, отколкото в нашата Вселена.

multiversumТеориите за съществуването на multiversum или алтернативни вселени не са нищо ново. Най-новите от тях допускат възможността за сблъсък между вселените, а един от неговите признаци ще бъде появата на блясък. Този блясък би трябвало да бъде излъчван от материята,  която се просмуква в нашата Вселената, от Вселена с различна физика.

По време на изследването си Чара „отстранил” от космическия микровълнов фон всичко – звезди, прах и газ. След тази обработка не трябвало да има никакви данни, с изключение на общия фонов шум. По този начин успял да забележи, че в някои специфични области на Вселената небето е по-ярко, отколкото би трябвало.

Йенс Клюба от университета в Кеймбридж, казва, че за да се приеме обяснението на Чари, трябва да се допусне, че в други вселени съотношение на другите частици към фотоните е много по-високо, отколкото в нашата Вселена.

„В царството на алтернативните вселени това е възможно!” – казва ученият.

Теоретичният астрофизик Дейвид Спъргъл от Принстънския университет, обаче, не е убеден в твърдението. Свойствата на праха са по-сложни, отколкото предполагаме. Според него точно това трябва да е по-вероятното обяснение на необичайното сияние.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg