Древна река под пустинята Сахара

0

Древна разклонена система от реки е съществувала в на-голямата пустинна област на Земята – Сахара, откриха учени. Името на речната система е Таманрасет.

Учените са открили руслото на реката чрез радиолокационни наблюдения, извършени с PALSAR  – това е научният инструмент на японския спътника ALOS (Advanced Land Observing Satellite). Специалистите са видели на триизмерните снимки скрити под пясъците на днешна Сахара равните краища на древни канали.

Реката Таманрасет е текла по тези географски ширини преди близо 5 000 години. Според учените, изворът на реката вероятно е бил някъде между платото Ахагар и южните части на планинската верига Атлас, разположени на територията на държавата Алжир. Над петстотин километра е била дължината на реката, заедно с всичките й притоци. Река Таманрасет се е вливала в района на Мавритания в Атлантическия океан. Данните от изследването са публикувани в списание „Нейчър комюникейшънс“.

Според специалистите, когато е съществувала, в басейна й е имало много животни и растения, а пълното й пресъхване е настъпило преди 2000 години. Учените твърдят, че ако съществуваше днес, река Таманрасет би се наредила на 12 място в класацията на най-големите водни системи на планетата.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg