Ефтим Русев: Щастлив съм, защото съм благословен да превръщам мечтите си в реалност

0

Художникът Ефтим Русев избра да живее и твори в Испания от пролетта на 2015 г. и само няколко месеца по-късно откри собствена галерия на метри от средиземноморското крайбрежие, в градчето Сиджес, на 30 км южно от Барселона. „Eftim Rusev Gallery“ се намира на улица, по която са минавали класици на четката като Пикасо, Росиньол, Дали, Тапиес, Гауди… Костадин Филипов разговаря с българския майстор на платното за риска, лудостта и насладата в изкуството.

– Честита галерия, Ефтиме! Как се реши на подобен рисков, но пък елегантен ход?

Благодаря! Чувствам се прекрасно, защото имах силите и смелостта да поставя началото на нов етап в живота ми. Поредната трудна крачка, но в правилната посока, от което всъщност е направена житейската ни пътека – тези толкова трудни правилни стъпки. Щастлив съм, защото съм благословен да превръщам мечтите си в реалност. Отварянето на галерията ми е естествено продължение на направените изложби до момента, колаборациите с изкуството ми и интереса към него, прелял и извън България!

Ефтим Русев, галерия

новооткритата галерия на Ефтим Русев в Испания

– Да отвориш собствена галерия извън България е не само предизвикателство, но много хора биха го определили като лудост… големият интерес към творбите ти в Испания ли те накара да отвориш „Eftim Rusev Gallery“ или причините са чисто емоционални?

Причините са всякакви… Ще отговоря на тези, които биха счели, че е лудост галерията ми да е извън България с това, че по-скоро ще е лудост, ако е в България! Изкуството няма аудитория в България и няма и да има, докато не спрат нахлуванията в университети от хора, които ни управляват. Докато обезверените ни лекари не могат да намерят смисъл в призванието си, защото за държавата здравето не е приоритет. Докато учителите по същите причини безпристрастно наблюдават как невежеството се превръща в жестокост сред младите… Съжалявам! Не мога да творя и да говоря за изкуство там, където обществото, превърнало се в безпристрастен зрител на собствения си живот гледа втренчено монитора, на който стържещото безмълвие на Джорджано се редува с промоция за кредити и статистическа информация за кражбите и истериите на властимащите… Може би в тази посока са подредени емоционалните ми причини. Другите причини са далеч по-слънчеви и са по-скоро професионални, свързани с чуждестранния интерес към изкуството ми, не само от Испания. Чувствам се добре да знам, че галерията ми е на улица, по която са минавали Пикасо, Росиньол, Дали, Тапиес, Гауди… От тук картините ми намират място в домове на хора по целия свят.

Ефтим Русев, галерия

галерията на Ефтим Русев е на метри от Средиземно море

– Твърдиш, че житейският ти път на художник е кратък, но пък ясно е едно – платната ти ще ги има вечно. Какво е новото предизвикателство пред теб, след „Eftim Rusev Gallery“?

Кратък е, да! Както добре всички знаят, той започна преди две години, но както казваш, платната ще ги има вечно, така че съм спокоен за моята непреходност (смее се). Подготвям участие в престижна експозиция, представяща страната ни в Италия. Още е рано за детайли и не мога да ги споделя докрай, но ще загатна, че домакин ще бъде един от най-важните културни центрове в Европа! В началото на декември ще се състои събитието, така че обещавам скоро да покажа повече!

– Откъде черпиш вдъхновението си и нарисува ли вече изгледа от чисто новата ти галерия към морето?

Да си призная, все още не съм нарисувал изгледа от галерията ми. Тук всичко е пропито с изкуство и е достатъчно човек широко да отвори очи, за да се вдъхнови от всичко около себе си! Аз лично никога не съм имал проблем с вдъхновението и рядко ми се налага да го търся извън себе си. Но тук околният свят е в пълен синхрон с вътрешния ми мир.

– Кое те накара да избереш Испания за живот и работа? 

Ще бъда искрен! Отначало избрах Барселона заради филма „Вики, Кристина, Барселона“! Да! При мен така се случват нещата. Дойдох, видях и се убедих! Но когато открих перлата на испанското средиземноморие, градът сравняван със Сан Тропе, наричан „Малката Ибиса“, мястото, което е в Топ 10 за провеждане на филмови фестивали и не само, градът-люлка на изкуството от векове насам… решението го взех мигновено! Така Барселона остава в цялата си прелест за мен и живеейки на 30 км от този космополитен град неколкократно в седмицата се любувам на красотите й и „крада“ вдъхновение!

Ефтим Русев, галерия

– Има ли носталгия, липсват ли ти приятелите? При какви условия би се върнал отново в България?

Не съм зачеркнал България! Може да звучи някакси напудрено, но заради красивата България излязох извън пределите й, за да може светът да научава за нея и с моя скромен принос. Ако ние самите не знаем кои сме и не си пазим наследството, което предците са ни завещали с цената на живота си, то нека останалият свят разбере за великата ни нация. Дано до тогава да можем да потвърдим това и с факти и обществено съзнание! Често се връщам в България, а технологиите доста помагат за притъпяване на липсите и носталгията. Няма да поставям условия за това кое да ме върне във България, но пожелавам дупките по пътищата да станат с приоритет за запълване пред тези в джобовете на вечните монополи във всички сфери. Все пак трябва да имаме пътища по които да се връщаме! Нали?

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg