„Сърце върху чип“ води до индивидуално лечение

0

Сърдечни клетки вече могат да функционират извън тялото на човек! Това е възможно, след като учени от Калифорнийския университет – Бъркли разработиха система, която наподобява досущ физиологията на сърцето. Т.нар. сърце върху чип се очаква да проправи път към индивидуалното лечение на пациенти, страдащи от сърдечносъдови заболявания.

Биоинженери от Калифорнийския университет – Бъркли в САЩ са разработили система, която позволява на човешки сърдечни клетки да функционират извън тялото, предаде Ройтерс. Системата, наподобяваща максимално физиологията на истинския орган, може да се окаже мощно средство в разработката и тестовете на нови лекарства, както и да открие пътя към персонализирано лечение на пациенти със сърдечносъдови заболявания.

сърце върху чипИзработеното от биоинженерите устройство е изградено от няколко клетъчни пласта. Те са изградени от плурипотентни стволови клетки. Именно те формират сърдечна тъкан, която е внедрена в миниатюрен силициев чип. За да функционират клетките, които имитират вени и артерии, се захранват с микрофлуидни канали. По-тънките и от косъм каналчета доставят и медикаменти за тестване.

„Щом доставихме веществото кофеин, се ускори пулсът биещото върху чип сърце. Това се повтори и когато му „изпратихме“ адреналин“,

споделя ученият Кевин Хийли, който е част от изследователския екип. Благодарение на уникалната система може да бъде анализиран ефектът, който оказват върху функцията на сърдечните клетки различните видове лекарства.

В самото начало на експериментите са били използвани популярни и масово разпространени медикаменти. Оказало се, че сърцето върху чип реагирало по начин, по който и истинският човешки орган. В момента големите фармацевтичните корпорации дават милиарди, за да тества новите си лекарства върху животни, които не винаги дават вярна прогноза дали дадения медикамент е токсично за човешкия организъм.

Новата система „сърце върху чип“ засега е в начална фаза на своята разработка. Въпреки това, неговите създатели виждат изключителен потенциал в него. Според Кевин Хийли доста скоро устройства като това ще влязат в помощ на медиците, за да поставят индивидуално лечението на всеки пациент.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg