Домашният любимец и неговите алергии

0

Всички, които страдат от алергии знаят, че колкото и прекрасен сезон да е пролетта, с нейното настъпване идват и алергиите. И ако хората с алергии стават все повече, то най-вероятно никой от вас не се е замислял, че от алергии може да страдат и животните, по-конкретно например нашите домашни любимци.

Може и да прозвучи странно, но запитвали ли сте се някога дали случайно Вашата котка не е алергична към кучето, или пък то към нея. А, може и един още по-странен въпрос: ами ако любимецът Ви е алергичен именно към Вас, неговият стопанин? Това е напълно възможно, твърди ученият Рейлън Франсуърт, който е преподавател в Колежа по ветеринарна медицина в университета във Вашингтон. Според него, дори да е рядко, все пак е напълно възможно някои кучета да имат алергия към котешки или към човешки пърхот, например. Сред другите алергии, които често се срещат при домашните любимци са тези към някои храни.

При кучетата, симптомите на алергия се изразяват най-често във възпаление и сърбеж по кожата. Освен тях, други симптоми на определен вид алергия могат да бъдат също течащ нос и кихане. По отношение на котките, клиничните симптоми в случаи на алергичност се проявяват като милиарен дерматит, при който по тялото се появяват малки корички или участъци с липсваща козина. Най-често те се наблюдават по главата и шията, но не е изключено да ги има и на всички останали части по тялото на животното. Специалистите подчертават, че е важно да се наблюдава колко дълго време проявява подобни симптоми домашният любимец. Ако те са целогодишни, тогава най-вероятно се касае за алергия към някаква храна или към нещо друго в тяхната заобикаляща среда, което не зависи от сезоните.

Съществува възможност домашните любимци да бъдат тествани както за сезонни, така и за целогодишни алергени, при това най-разнообразни. Най-честите тестове, които се прилагат при кучетата са тези към котешки пърхот. Има обаче и друга възможност – да се окаже, че Вашето куче или котка проявява алергия към човешки пърхот, т.е. то е алергично към Вас или някой друг член на семейството. Подобна констатация винаги натъжава стопаните, но добрата новина е, че ветеринарният лекар може да бъде достатъчно ефективен в такава ситуация и да излекува алергията при животното. Така, не е нужно то да се разделя с хората, които го обичат.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg