Сърцата на мъжете и жените стареят по различен начин

0

Здравето на сърцето ни зависи от няколко различни фактора. От пушенето на цигари до наличието на диабет. Това означава, че в зависимост от нашия начин на живот, сърцата стареят по различен начин. Въпреки това, последните изследвания показват, че не е само това. Изследователите разглеждали състоянието на сърцата на 3 000 пациенти, в продължение на 10 години. Те имали възможност да проследяват промените в тялото, на базата на сканиране и магнитен резонанс на пациентите.

С напредване на възрастта лявата камера на сърцето ни, която отговаря за изпомпването на снабдената с кислород кръв към тялото, намалява. Това обикновено е причина за увеличаването на кръвното налягане, което означава, че сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпа същото количество кръв. Въпреки това се наблюдават разлики при мъжете и жените.

satrze -hypertoniaПри мъжете лявата камера с напредване на възрастта им увеличава теглото си, като по този начин намалява нейният обем. При жените обаче лявата камера не променя масата си с възрастта (а понякога дори намалява), но затова пък променя формата си, и така тялото търпи същите последици, както при мъжете. На учените обаче много по-лесно им било да забележат тези различия, отколкото да ги разберат. Към момента няма консенсус по въпроса каква може да е причината за тази разлика.

Независимо от начина на стареене на този важен орган, ние трябва да се грижим за неговото състояние. Така че, ако пушите цигари, то вредите за сърцето са еднакво големи и при двата пола. Пушенето е всъщност една от основните причини, отговорни за лошото състояние на сърцето. Трябва също така да се гарантира адекватно ниво на холестерол в организма, а също и да държи под око индекса на телесната маса (BMI).

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg