Фейсбук срещу чалгата

0

Един срещу всички, или всички срещу един? Ето това е въпросът, който ме вълнува. Обожавам да говоря за чалга. Мазохистично е признавам си. Някои наричат това не просто зле изсвирена музика, не просто кючек, а някакъв социален феномен, житейски бит, философия на низостта, на посредствеността, на победата на външното над вътрешното и същественото. Каквото и да е, това си е субкултурен ефект, който ненавиждам и който обвинявам за сегашното състояние на българина, превърнал се в парче месо, в мечтател за свръх потребление, във форма без съдържание, в пластмасова опаковка, в скъпа кола, кичозни дрехи силиконови цици и обезкосмен гъз.

Но Фейсбук й обяви война! Фейсбук е сила, неоспоримо е. Фейсбук сваля правителства и назначава такива, ако някой може да се справи с шибаната чалга това е Фейсбук. Няма семейна и образователна среда, която да окаже съпротива на тази шибана чума. Клин, клин избива. А потребителите във Фейсбук са опасни, съпричастни и обединени. Става въпрос за тържествения концерт по случай 14-ия рожден ден на Пайнер, който предстои да се проведе на 1 декември. Фейсбук страницата на предстоящия „мега“ спектакъл бе залята от подигравателни коментари и колажи от рода на:

„Съюзът на производителите на салфетки“ одобрява това събитие

„Учени откриха вода на планетата Марс. Същите откриха и силикон на Планетата Пайнер“

„Искам да питам дали Волен Сидеров ще проверява за контрабанда, че да знае кой анцуг да си сложи един приятел“

„Умоляват се всички изпълнители да знаят текстовете си наизуст, поради реална възможност да не работи cd-player-ът в залата“

…и още много други забавни и любопитни закачки с „иконите“ на българската музика и техните верни последователи.

Публикации в "14 години Планета ТВ"

Евала Фейсбук, евала доскоро спящи хора! Дано само ефектът не е замяната на една простотия с друга.

Публикации в "14 години Планета ТВ"

Подигравката е добро начало, но не стига, за да я довършим. Какво ще я правим шибаната чалга? Аз съм готов да я линчуваме, да я измъчваме, да я изнасилваме и дано не зачене нещо още по-страшно. Готов съм за война! Много сме силни сме. Но дали не сме обречени? Тук не става въпрос за чисто физическото й ликвидиране – ако беше така отдавна щеше да има хиляди доброволци, които гордо да я заличат. Тук става въпрос за това, че цялата държава ти е чалга, даскала ти е чалга, училището ти е чалга, семейството ти е чалга… абе министъра на културата ти е чалга. Това е като ДНК молекула, която се онаследява не само по роднинска линия. Покълва лесно, бързо и в повечето случаи е за цял живот. Имунитет има, но ако първите двайсетина години са проспани е много, много трудно.

Салфетките и ЧалгатаЧалгата живее в много колхози и централни квартири. Представете си я, че носи бял потник с жълти петна под мишниците, има дъх на сливова и чесън, косата мазна и пригладена, модерна отзад – къса отпред, дънките Филип Плейн, обувките Фере, а някъде, на някоя пешеходна, е паркирано старо БМВ. Представете си я и като чифт PVC цици, прикачена коса, избелен анус, интелект, клонящ към нула и много дащна уста. Всъщност представете си я както искате. Чалгата влиза с решителна стъпка в българските домове и често ни вдига наздраве. Музикалният фон не е толкова от значение, но обикновено е нещо из репертоара на Тони Стораро или самопровъзгласил се рапър. Чалгата има много лица. Истински хамелеон…

Не подценявайте чалгата, дори не й се присмивайте. Проблемът е много по-сериозен и ако искаме да я унищожим трябват целенасочени действия на възпитание. Трябва да се сее култура в оная ми ти социална мрежа, но ако си останем само с подигравки се изолираме от проблема и изглеждаме като сектанти.

Да й обявим война!

Свещената война на културната промяна. Ще е дълга, може би отново стогодишна, но ще си заслужава.

Вижте концерта на Слави, вижте и идния на Пайнер и после не се чудете как и защо гласуват или не гласуват българите. Не се чудете за нито едно човешко падение.

Виновна е чалгата!

АнтичалгинТака опасната и коварна болест. И дори смятам, че не е само локална. Дори смятам, че е въпрос на политика, на подла конспирация. Тя няма нация, няма индивидуалност. ЧАЛГАТА започва и свършва там, където Холандия става столица на Белгия, там където кренвирш се пише кревриш, там където властват силиконът и хиалоронът и където се плаща с фалшива суета.

Четете, пейте, свирете, рисувайте. Дайте шанс на класическата музика, на джаза, на рока. Научете се да отличавате стойностното от преходното, от болното. Извън скъпата кола и марковите дрехи има и други стойностни неща, които надутите ви цици пречат да видите. Аз искам да дойде денят, в който ще можем да перифразираме така любимата на Гого Лозанов фраза на великия Маркес:

Гватемала не съществува! Знам го, бях там.

Тя би звучала и чудесно в следния вид:

Чалгата не съществува! Знаем го, бяхме там.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg