Пускат на търг т.нар „Библия на грешниците“, която зове към прелюбодеяние

0

Във Великобритания пускат на търг изключително рядка Библия, която на фона на цялата благост на посланията си съдържа и призив към прелюбодеяние! Да, правилно прочетохте – издание на Свещената за християните книга е известно повече от 4 века като „Библия на грешниците„. В него една от 10-те Божи заповеди е погрешно отпечатана и така вместо предупреждението „Не прелюбодействай“ е пропусната отрицателната частица и неочаквано за християнството призивът звучи: „Прелюбодействай„.

Библия на грешниците, крал Чарлз Първи, търг, Прелюбодействай

Повече от година след отпечатването си грешката остава незабелязана. Така хиляда броя от Библията, издание 1631 година във Великобритания продължили да съществуват в домове на миряни, които дори не подозирали за прокламирания израз.

Библия на грешниците, крал Чарлз Първи, търг, Прелюбодействай

крал Чарлз Първи

Разбрал за безумната грешка-светотатство, крал Чарлз Първи се разгневил до Бога и наредил унищожаването на всичките 1000 копия. Повечето са били изгорени, но част от тях оцелели до наши дни по някакъв начин.

На този етап неизвестен остава фактът дали печатарите на крал Чарлз Първи Мартин Лукас и Робърт Баркър са сгрешили при набирането на думите или деянието е дело на техни конкуренти в печатарството през 17 век. Каквато и да е била истината, Лукас и Баркър са били санкционирани с 300 тогавашни лири, еквивалентни на днешни 3000 паунда, както и лишени от разрешително за тяхната печатна дейност.

Едва 9 копия от т.нар. „Библия на грешниците“ оцеляват до днешни дни. За предложения за продан екземпляра, който ще бъде разигран на 11 ноември в Лондон, от аукционната къща „Бонамс“ се надяват да получат поне 15 хиляди лири стерлинги.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg