Руски химици създадоха материал, който убива 99,9% от микробите

0

Руски химици разработиха специално полимерно покритие, което унищожава до 99,9999% патогенни микроорганизми. Чудодейните му съставки разкрива статия в списанието Materials Science and Engineering. Става дума за микробите, които могат да убиват настанените в болница хора.

„Честотата на усложненията и вторичните инфекции, произтичащи от използването на протезни импланти или катетри, често достига до 10-20%, поради образуването на биофилми от бактерии, които се намират вътре в тях. Следователно е много важно тези устройства да не са токсични за хората и същевременно бързо и ефективно да разтварят патогенните микроорганизми“ –

казва Иван Бесонов от Московския държавен университет.

През последните години пациентите в болничните стаи, интензивните отделения и хирургичните зали са изправени пред повишен риск от микробите, които живеят в болниците и клиниките. Те са станали почти имунизирани срещу действието на антибиотици и други лекарства. Много хора, настанени в болница, не оцеляват или получават сериозни усложнения не от своята „стара“ болест, а защото са заразени от „неуязвими“ пневмококи или стафилококи след операции.

Бесонов и колегите му са намерили начин да спрат този мрачен развой на събитията чрез създаване на специален полимерен материал. Неговата повърхност е токсична за микробите и би ги принудила буквално „да се обърнат наопаки“ и да умрат.

Руски химици създадоха материал, който убива 99,9% от микробите

Разработеното от учените покритие действа като добре познатите бактерицидни препарати миримистин или хлорхексодин. Но тези вещества са лесно разтворими във вода, което не позволява използването им в бои и покрития, тъй както тяхното действие се измива бързо при контакт с всякакви източници на влага.

Руските учени решават този проблем чрез създаване на полимери на базата на полиетиленамин. Той е един от основните компоненти на някои лепила и козметични продукти, които почти не се овлажняват при допир с вода. По структура молекулите му приличат на молекулите на бактерицидните препарати.

След като правят покритие от такъв материал и присаждат в него колонии от Ешихерия коли и Златист стафилокок, Бесонов и колегите му проследяват как полимерите се борят с микробите.

Оказва се, че бактериите наистина „не харесват“ това покритие – броят на колониите е хиляди и дори милиони пъти по-малко на покритието на Бесонов и екипа му, отколкото на конвенционално пластмасово покритие, което се използва за производството на медицински изделия. Учените са убедени, че такъв висок показател е свързани не само с факта, че самият полимер има бактерициден ефект, но също така и с неговите водоотблъскващи свойства.

Според експертите, този материал може да се използва за производство на импланти, склонни към „обрастване“ повърхности на медицински устройства и операционни маси, както и за много други цели. Например, филтри, направени на базата на тези вещества, могат да се използват за почистване на водата от водорасли и синьо-зелени бактерии, чието „цъфтене“ я прави токсична за хората и животните.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

връзка между грипа и годината на ражданеРеволюционно! Откриха връзка между грипа и годината на раждане

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg