20 причини за косопада и как да се справим с него

0

Между мъжкия и женския косопад има голяма разлика. Но и при двата пола съществуват причини за олесяването – от недостиг на витамини до по-сложни здравословни проблеми. Ето някои от тях:

 1. Физически стрес

Всяка една физическа травма – хирургична операция, автомобилна катастрофа, тежко заболяване, дори грип, може да доведе до временна загуба на коса. Тъй като всеки косъм има определен жизнен цикъл, състоящ се във фаза на растеж, фаза на почивка и окапване в условия на стрес се получава нещо като токов удар на косата и повече косми падат. Това се забелязва видимо от 3 до 6 месеца след травмата. Добрата новина е, че косата ще възобнови растежа си, когато тялото започне да се възстановява.

 1. Бременност

Това отново е вид физически стрес за тялото. Настъпват и редица хормонални промени. Най-често косопадът се забелязва след раждането на бебето. Бъдете спокойни, косата скоро ще започне да расте отново.

 1. Прекалено много витамин А

Според Американската академия по дерматология хранителни добавки и витамини, които съдържат големи количества от витамин А могат да доведат до косопад. Дневната доза за възрастен е 5000 международни единици (International Units  – IU). А  някои добавки съдържат от 2500 до 10 000 IU. След като спрете поемането на прекалено много витамин А косата ще започне отново да расте.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

витамините според възрасттаЕто витамините, които е препоръчително да пиете във всяка една възраст от живота

 

 1. Липса на протеини

Ако не получавате достатъчно протеини от храната, то след 2-3 месеца е възможно да започнете да губите повече коса. Ако не желаете да ги набавяте от месо, риба и яйца има и други алтернативи, подходящи за вегани.

 1. Мъжки модел оплешивяване

Двама от трима мъже на 60 години са подложени на оплешивяване. То е причинено от хормони и наследствени генетични фактори. Има локални кремове с доказана ефективност като Rogaine и таблетки за пиене като Propecia. Те могат да спрат загубата на коса и дори тя да започне да расте отново.

 1. Наследственост

Женският тип оплешивяване, наречено андрогенно също се влияе от наследствени фактори. Отново може да се третира с Rogaine.

 1. Женски хормони

Точно както при бременността, хормоналния дисбаланс може да доведе до загуба на коса. Възможно е някои противозачатъчни хапчета да доведат до падане на много косми, особено ако имате фамилна обремененост. Промяната в хормоналния баланс при менопауза и увеличението на мъжките хормони намаляват броя на космените фоликули. Опитайте се да се предпазвате по друг начин от нежелана бременност, за да изключите това като възможна причина за косопад.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Топ 5 на храните, които са препоръчителни за жени в менопаузаЗа жената: 5 храни пазят от хормонален дисбаланс и 5 храни, които трябва да избягвате

 1. Емоционален стрес

Вече писахме как под влияние на хормона на стреса кортизол, чиито нива могат да се изследват в косата и това да предупреди за евентуален инфаркт. Често при тежък емоционален стрес  и силни негативни емоции косата започва да пада. Смърт на любим човек, развод, грижа за болен човек, депресивни състояния. Всичко това може да се отрази на косата ни. Опитвайте се да се справите със стреса.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

косата предсказва инфарктКосата предупреждава за инфаркт месеци по-рано

 

 1. Анемия

Една от десет жени от 20 до 49 години страда от желязодефицитна анемия. Липсата на желязо може да се измери лесно чрез изследване на хемоглобина в кръвта. След прием на желязосъдържащ препарат косата ви ще спре да пада.

 1. Хипотиреоидизъм

Намалената функция на щитовидната жлеза също може да е причина за засилено падане на коса. Хормонално изследване би помогнало за поставяне на диагноза. Разбира се има синтетични медикаменти, които могат да регулират функциите на щитовидната жлеза, както и редица природни алтернативи.

 1. Недостиг на витамин B

Подобно на липсата на желязо, липсата на този витамин също може да доведе до усилен косопад. Промяна в храненето, както и приемане на хранителни добавки би следвало да подобрят гъстотата на косата чрез израстване на нови косми.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

рецепта с чай от дафинови листа при косопадРецепта с дафинови листа на Здравка Василева срещу косопад, за бърз растеж и здрава коса

 1. Автоимунно заболяване

Наречено Алопеция ареата, това заболяване е свързано с хиперактивност на имунната система, която разпознава косата като чуждо тяло и го атакува. Инжекции със стероиди, както и други медикаменти облекчават състоянието.

 1. Кожна туберколоза

Отново като автоимунно заболяване, лупусът кара имунната система да атакува косата. За съжаление на местата, където веднъж вече е опадала косата не може да порасне нова и следва да се избере прическа, която да прикрива тези бели петна по главата.

 1. Драматична загуба на тегло

Бързите диети, при които целта е да се свалят голям брой килограми за максимално кратък срок подлагат организма на физически стрес и е възможно след това косата усилено да пада. Загуба на коса е един от видимите резултати при хранителни разстройства като анорексия или булимия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Симон Андерсън, отслабване, delo.bgТя стопи 100 кг пред очите на приятелите си в интернет

 

 1. Химиотерапия

Някои от лекарствата, използвани в борбата с рака разрушават бързоотделящите си клетки. Това важи не само за туморните клетки, но и за косата. Възможно е след спирането на химиотерапията косата да промени структурата и цвета си.

 1. Синдром на поликистозните яйчници

Отново дисбалансът на мъжките и женски полови хормони води до изтъняване на косъма. От друга страна повишените нива на мъжки полови хормони могат да доведат до окосмяване по лицето и на нетипични места по женското тяло. Хормонално лечение спомага за отстраняване на тези проблеми.

 1. Страничен ефект от лекарства

Лекарства, използвани за разреждане на кръвта, както и такива за регулиране на кръвното налягане, бета блокери, антидепресанти и лекарства като ибупрофен могат да предизвикат усилен косопад. При такива ситуации е редно да уведомите лекуващия ви лекар.

 1. „Грижи“ за косата

Някои от процедурите, които извършваме за разкрасяване не са особено щадящи. Плетене на стегнати плитки, кокове, изправяне на коса с преси, къдрене, екстремно бързо сушене със сешоар, използване на различна козметика. Всичко това води не само до накъсване на косъма, но и до откъсване от фоликула.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

симптоми, които казват много за здравето ниКакво ни подсказва тялото с тези симптоми (решения)

 

 1. Трихотиломания

Това е вид психическо разстройство, при което хората изпитват желание да дърпат и скубят косата си. Подобно на тик движението често е неосъзнато. Започва към 17-годишна възраст и засяга 4 пъти по-често жените, отколкото мъжете. Лекува се както с антидепресанти, така и с поведенческа терапия.

 1. Анаболни стероиди

Те помагат на мускулите да заякнат, но имат подобен ефект върху тялото като синдрома на поликистозните яйчници. След спирането им проблемът с косопада постепенно изчезва.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

маска за коса с алое вераТя втри алое вера в косата си. Това, което се случи след 5 минути ще Ви удиви

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg