Революционно! Откриха връзка между грипа и годината на раждане

0

Замисляли ли сте се защо понякога всички вируси ни се лепят като мухи на мед, а друг път си крачим радостни и здрави, докато наоколо върлува поредната епидемия.

Способността на човек да се бори с някои щамове на грипа по неочакван начин зависи от годината на неговото раждане,

разкрива революционна статия, публикувана в списание Science.

Става въпрос за т.нар. имунологичен „отпечатък“, който всички ние носим от мига, в който сме дошли на бял свят.

„Представете си, че като дете първо сте се заразили от грипен вирус, който ние условно ще наречем „оранжев бонбон“. По-късно в живота си срещате друг подтип на вируса, например птичи грип, с който имунната система никога не е била в контакт. Той обаче е подобен на „оранжев бонбон“ и шансовете да прекарате тежко болестта са много малки, защото сте развили кръстосан имунитет. От друга страна, ако като дете сте били заразени с вируса „син бонбон“, тогава няма да имате никакъв имунитет“ –

обяснява Майкъл Уоръбей от Университета на Аризона в Тусон.

Убиец с три лица

Всяка година грипната епидемия отнема живота на много хиляди болни. Борбата с грипа се усложнява от факта, че има три разновидности на вируса – A, B и C, което прави доста трудно да се предскаже какъв точно тип ще бъде най-широко разпространен през следващата година. Освен това, ваксинацията позволява да се развие имунитет само към един или няколко щама на грипния вирус.

Най-опасните грипни вируси принадлежат към тип А. Вариации на този вирус са разделени на групи А1 и А2, в зависимост от състава на протеиновата обвивка на вируса, определяща механизма на инфекцията клетка-гостоприемник. Към първата група се включва вирусът тип „свински“ грип, а към втората – „птичи“ грип.

връзка между грипа и годината на раждане

Вирусите във всяка една група са доста различни по структура, така че на производителите на ваксини им се налага да се приспособяват към новите щамове на грип всяка година. Благодарение на тези ваксини и на факта, че хората развиват имунитет към текущата „версия“ на вируса в природата възниква един вид „кръговрат“ на грипни щамове, които се редуват и циркулират сред хората, птиците и животните.

Уоръбей и колегите му проследяват този цикъл, като изучават как имунната система на хората реагира на двата вируса – на „птичия“ грип H5N1и H7N9, предизвикващи сериозни епидемии и смъртта на няколкостотин души в последните 10-15 години.

Като изследват близо 1500 случая на инфекция от тези вируси в близкото минало, биолозите откриват, че именно първият контакт с вирусите на грипа неусетно, но трайно и драматично променя имунната система.

Злопаметният имунитет

И така, оказва се, че хората, които като деца са се заразявали с грипни вируси от едно и също семейство, като на H5N1 или H7N9, по-добре се справят с непознатата за тялото им инфекция на „птичи“ грип от онези, които като малки са боледували от други варианти на заболяването.

Потвърждават го и фактите. H5N1, например, засяга предимно деца и млади хора, а H7N9 – възрастни и стари хора, които са родени преди 1968 година. Както показват експериментите на Уоръбей и колегите му, тази необичайна избирателност на вируса е свързана с това как имунната система на млади и по-възрастни хора е реагирала на тази и други зарази.

връзка между грипа и годината на раждане

По-специално, имунните клетки на младите хора по-добре разпознават вирусните частици H7N9 и ги унищожават, а при възрастните, напротив, имунитетът най-добре се бори с H5N1. Като се позовават на историческите архиви на грипните епидемии, учените разбират защо се случва това. Оказва се, че през 50-те години на миналия век и до 1968 г. в Америка хората са поразявани главно от щамове на грип, родствени с H5N1, а в съвременността заразата идва от близки на H7N9 вируси.

Имунната система на пациентите, заразени с тези вируси като деца, завинаги ги е „запомнила“ и е разработила антитела, които могат да открият и неутрализират подобни зарази, въпреки огромните различия в структурата им. Това се нарича „кръстосана защита“. Например, инфекция с вариант на вируса Ебола прави хората имунизирани към всички разновидности на този патоген, а също и към вируса на Марбургската хеморагична треска.

Откриването на този необичаен „отпечатък“ ще позволи на лекарите по-точно да прогнозират ефектите от новите епидемии за различни групи от населението. Нещо повече – ще подхрани надеждата за създаване на универсална ваксина срещу грипа, която ще работи под формата на „кръстосаната защита“, действайки срещу всички щамове на вируса.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Уникална лечебна смес помага при грип и укрепва имунната системаУникална лечебна смес помага при грип и укрепва имунната система

 

чесън и водка при грип, рак и диабетРуски лек от чесън и водка – при грип, диабет и рак

 

как да се излекувам от грипД-р Атанас Михайлов гарантира лекуване на грип за 24 часа с лъжица от този естествен минерал

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg